U okviru pratećeg programa izložbe Život - San - Smrt. Evropski okviri srpskog simbolizma u petak, 3. decembra u 19.00 sati održaće se predavanje U potrazi za izgubljenim rajem: Aleksić, Murat, Koen prof. dr Jasne Kujundžić Jovanov, dok će u subotu, 4. decembra u 17.00 sati prof. dr Nikola Šuica održati predavanje Tipologija čežnje u animističkim fantazmima slikarstva Leona Koena. U četvrtak, 2. decembra u 12.00 sati u Galeriji Matice srpske biće predstavljena knjiga Srpski slikari XVIII - XX veka autora Dejana Medakovića.

Na predstavljanju knjige publici će se obratiti dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, mr Danilo Vuksanović, Saša Martinović i Zoran Kolundžija.

Predavanje - U potrazi za izgubljenim rajem: Aleksić, Murat, Koen / Prof. dr Jasna Kujundžić Jovanov
3. decembar u 19.00 sati

Šta je zajedničko ovoj trojici slikara, osim što je svaki na svoj način u svoje slike ugradio snažnu simbolističku notu? Sva trojica su bili na neki način stranci u svom okruženju, kao teritoriji, kao državi ili kao mentalnom stanju. Ova izmeštenost, fizička ili duhovna, učinila je da se u njihovim slikama manifestuju eksplicitni elementi simbolizma, ali povremeno prožeti fragmentima biografskog karaktera, ličnom potragom za nedostižnim.

Jasna Kujundžić Jovanov, redovni profesor Univerziteta EDUCONS u Sremskoj Kamenici, istražuje fenomene, teoriju i istoriju umetnosti, sučeljavanje srpske vizuelne tradicije i savremene evropske umetnosti, fenomen modernizma i avangardne umetničke prakse. Autorka je velikog broja izložbi, scenarija za TV filmove, monografskih izdanja i stručnih tekstova. Pisala je o dadaizmu, predstavnicima i fenomenima modernizma, problemima legata, vezama umetnosti i turizma i likovnoj kritici. Dobitnik je više stručnih nagrada, za kustoski rad i međunarodnu saradnju, za životno delo i druge.

Vaše prisustvo možete prijaviti popunjavanjem kratkog elektronskog formulara >>



<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..