U susret Digitalnom novembru 2021, festivalu posvećenom francuskoj kreativnosti u digitalnoj sferi, Francuski institut u Srbiji podseća sve zainteresovane da do 23. oktobra 2021. u Muzeju nauke i tehnike (Skenderbegova 51), u okvriru festivala art+science, mogu da pogledaju zanimljive instalacije dvoje izuzetnih francuskih umetnika – Patrika Tresea i Žistin Emar. Studija ljudskog bića #1 je instalacija Patrika Tresea koja podseća na čas crtanja iz života, gde ljudsko biće preuzima ulogu modela koga robot treba da nacrta. Sesija crtanja traje 15 minunta i ljudsko biće ne može da vidi napredovanje svog portreta. Robot, stilizovani umetnik minimalista, koji se sastoji od zglobne ruke spojene sa motorizovanom digitalnom kamerom, opsesivno crta... Patrik Trese u svom delu istražuje ljudske odlike i aspekte ljudskog iskustva.

Njegov rad reflektuje stalna pitanja poput otelotvorenja, sećanja, ostavljanja traga...Izlagao je u Centru Žorž Pompidu, Velikoj palati u Parizu i u mnogim velikim svetskim galerijama.

Ko(ai)gzistencija je instalacija umetnice Žistin Emar, koja istražuje nove veze koje se uspostavljaju između ljudske egzistencije i novih tehnologija. Kombinovanjem različitih slikovnih medija - od fotografije do videa i virtuelne realnosti - njen rad nalazi svoje uporište na raskrsnici neuronauka, predmeta, organskog života i veštačke inteligencije - čovek i robot pokušavaju da definišu nove perspektive o koegzistenciji u svetu. Ova istaknuta umetnica izlagala je u prestižnim institucijama širom sveta poput Barbikana u Londonu, Muzeja savremene umetnosti u Tokiju i Moskovskog muzeja moderne umetnosti.

Žistin Emar gostovaće u Beogradu, na poziv Francuskog instituta u Srbiji i Centra za promociju nauka.

15. oktobra  u 17 sati Žistin Emar će učestvovati u razgovoru Koegzistencija prirodne i veštačke inteligencije, koji će biti priređen u Muzeju nauke i tehnike, uz učešće Ane Popović, rediteljke i koautorke rada AI/VI, i dr Jelene Guge, teoretičarke novih medija i umetnosti sa Instituta za filozofiju i društvenu teoriju. Jedan segment razgovora biće posvećen odnosu između veštačke inteligencije i rodne ravnopravnosti.

16. oktobra od 13 sati, u Muzeju nauke i tehnike Žistin Emar će održati predavanje mladim polaznicima programa art+science+makers lab, kao i posetiocima koji budu došli na javno vođenje kroz postavku Svetovi veštačke inteligencije.

I u okviru ovogodišnjeg Digitalnog novembra, Francuski institut priprema zanimljiv program, namenjen svim uzrastima. Obuke u vezi sa kreiranjem video igara, okrugli sto o mogućnosti zapošljavanja u industriji video igara, konferencija o pametnom turizmu, radionice za mlade u Francuskom institutu, digitalno putovanje kroz muzeje i galerije, učenje francuskog jezika kroz igru i digitalne metode, besplatna nedelja onjajn kurseva francuskog jezika, to su neke od aktivnosti koje će biti dostupne svim ljubitieljima inovativnih pristupa životu, učenju, okruženju.

 

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..