U Galeriji Kuće Legata u ponedeljak 20. septembra 2021. u 19h biće otovrena je izložba slika naziva „Molekuli lepše budućnosti-čulo dodira“. Autor, Zoran Tešanović, izložbu je okarakterisao kao plod sopstvenog poimanja života u savremenom društvu, nedostatak duhovnosti i kao ironičnu i humorističku refleksiju na vreme u kome živimo. Zoran Tešanović nastavio je da niže koloplete motivskih figurativnih razlaganja, da produbljuje ironijske rebuse i zavodljiva pružanja uvedenih rekvizita. Njegova umetnost je već duže od tri decenije pročišćeno zaveštanje s jedne strane, tradicije iskošenog osmatranja sveta, a sa druge i suptilne nadgradnje opštih okolnosti.

Budnost sa snoviđajnim uklapanjima i iznenađenjima bliskih razotkrivanju podsvesti. Pitoreskna i stilizovana avantura suočenih kontrasta slikarski je dosledno utemeljena ka kolopletu predmetnih opažajnih dokaza. Apoteoza slikarske veštine je opravdanje neprolaznosti pristupa, i umnoženi veseli mir diskretnog suprotstavljanja. Ukoliko bi se zamislilo kretanje po njegovim etapama kao sada već izgrađenom slikarskom zdanju, po sobama -stanzama , taj ispovedni slikoviti organon bića i čulnih zapleta navodi da se opaža naizgled zagonetno, ali i nešto usput doživljeno izuzetno sa otkrivalačke putanje. U nizu prizora u takvim zamišljenim sobama i formatima izvedenih dela, očigledan je strpljivi ritam poigravanja na ruševinama neke davne idilično očekivane završnice. metaforičnih molekula. - Nikola Šuica

Zoran Tešanović je rođen 1961. godine u Zrenjaninu. Studije slikarstva završio je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1988. godine u klasi profesora Radomira Reljića. Poslediplomske studije na istom fakultetu, završio je 1993. godine. Član je ULUS-a od 1988. godine. Imao je više samostalnih izložbi u najznačajnijim galerijama u zemlji. Učestvovao je na velikom broju grupnih izložbi koje prezentuju savremenu likovnu scenu Srbije u zemlji i inostranstvu. Radovi Zorana Tešanovića nalaze se u važnim privatnim i muzejskim kolekcijama. Dobio je nekoliko značajnih nagrada i priznanja iz oblasti likovnih umetnosti. Radi kao slobodni umetnik. Živi u Sečnju.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..