Žiri za dodelu nagrade Veliki pečat Grafičkog kolektiva sastao se u petak, 21. maja 2021. u 12 sati i radio je u sledećem sastavu: profesor Zoran Todović, vizuelni umetnik, Katarina Mitrović, istoričarka umetnosti i Ljiljana Stojanović, grafičarka i predsednica ovog Žirija. Članovi žirija su pažljivo pregledali Majsku izložbu grafike 2021. i  ocenili ovogodišnju selekciju po umetničkim dometima i kvantitetu (111 autora) veoma uspešnom. Nagradu Veliki pečat za 2021. godinu žiri je jednoglasno dodelio Jeleni Jocić za grafiku „Stepenice za nebo #2“ koja je deo njenog upečatljivog autorskog projekta.  

Obrazloženje žirija: Nagrađeni rad realizovan u skladnom koktelu kombinovanih tehnika, poseduje kvalitete istraživačkog i inventivnog grafičkog promišljanja prostornosti. Poetični naslov grafike je naziv pesme rok grupe Led cepelin čije su originalne engleske reči Stairway to Heaven integrisane u kompozicionu celinu rada. Ova grafika ukazuje i na kontinuitet u specifičnom autorskom istraživanju različitih projekcija arhitektonsko-strukturalnih celina i prepoznatljivih urbanih toposa ili njihovih lucidno kontekstualizovanih fragmenata. U gotovo apstraktnu idejnu osnovu scenografski su kadrirani stepenišni kraci čije lociranje korespondira sa  naslovom rada. Kompoziciono-konstruktivni balans oplemenjen je ubedljivim kolorističkim, svetlosnim i grafičkim efektima koji dodatno potvrđuju jedinstvenu stvaralačku energiju i zrelost ove umetnice.

U najužem izboru za nagradu Veliki pečat bili su radovi Olivere Šipka Basta i Milice Antonijević.

Јelena Jocić (1970. Beograd) diplomirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, 1997, na odseku grafike, magistrirala 2000. u klasi prof. Biljane Vuković. Na istom fakultetu doktorirala 2017, mentor prof. dr Dimitrije Pecić. Profesor na Visokoj školi strukovnih studija – Beogradska politehnika, na Odeljenju za dizajn. Imala je devet samostalnih izložbi i preko 140 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Izlagala u Njujorku, Parizu, Luksemburgu, Liježu, Kvebeku, Solunu, Sao Paulu, Seulu, Madridu, Budimpešti, Istanbulu, Stokholmu, Skoplju i na mnogim međunarodnim bijenalima i trijenalima grafike. Dobitnik je nekoliko nagrada iz oblasti grafičke umetnosti, 2010. nagrada “Mali pečat”. Rad „Mostovi” nalazi se u kolekciji Muzeja grada Beograda. Član je ULUS-a.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..