Emitovanje takmičarskog programa putem društvenih mreža - Udruženje baletskih umetnika Srbije (UBUS) predstavlja radove domaćih koreografa kroz takmičarski program 24. Festivala koreografskih minijatura (FKM), ove godine putem društvenih mreža. Uprkos globalnoj epidemiološkoj situaciji, UBUS je bez odustajanja od kontinuteta i misije, uspeo da prilagodi format festivala nastalim okolnostima, te će u nedelju 27. decembra 2020. godine sa početkom u 20 časova publika imati priliku da na Jutjub kanalu Festivala koreografskih minijatura premijerno pogleda takmičarski program. Reprize će se emitovati 01. i 02. januara 2021. godine na istom kanalu, sa početkom u 17 časova.

Uz slogan TESTIRAJ SE NA IGRU, i u znak podrške domaćim koreografima i izvođačima koji trpe velike posledice vanrednih okolnosti, ovogodišnje takmičenje koreografa je otvoreno samo za umetnike iz Srbije, nasuprot dosadašnjem međunarodnom karakteru festivala. U ovom izmenjenom konceptu, Direkcija festivala selektovala je jedanaest koreografija kratkog formata. Izabrani koreografi su Nevena Antić, Aleksandra Arizanović, Jovana Stojić, Jana Milenković, Marija Obradović, Miloš Cile Mitić, Marina Miletić, Uroš Petronijević, Stefan Filipović sa Nikolom Plankom, Predragom Dedićem i Anđelom Žugić, zatim Vladimir Čubrilo sa Joanom Knežević i Mina Ćirić. Umesto tri glavne festivalske nagrade, takmičari su nagrađeni identičnim novčanim iznosom, a priznanja za koje će imati prilike da se nadmeću su Nagrada publike – za koreografiju sa najviše lajkova na društvenim mrežama i jedinstvena nagrada Ohrabrenje koja podrazumeva podršku za realizaciju celovečernje predstave koja premijerno biva izvedena u okviru revijalnog programa narednog FKM-a.

Direkcija festivala u ovogodišnjem, svakako dugačijem festivalskom izdanju, selekcijom radova ukazuje na bogatstvo stilova umetničke igre i predstavlja koreografe, umetnike i izvođače koji delaju u zajedničkom stvaralačkom prostoru u kojem vlada kreativnost, veština, umeće i strast igre.

Ovom prilikom Udruženje baletskih umetnika Srbije podseća na teške okolnosti koje su zadesile izvođačke umetnosti, s obzirom da delatnost nije mogla da se obavlja, te da su sredstva na republičkom konkursu za umetničku igru smanjena, dok je gradski konkurs ukinut. Ovogodišnji FKM je realizovan sa preko 60% umanjenim sredstvima. Posebno izdvajamo ugrožen status i egzistenciju samostalnih umetnika i nezavisne kulturne scene. Ponavljamo, da baš zato pozivamo stvaraoce da ne odustaju od stvaranja uprkos okolnostima, publiku da ne odustane od umetnosti, a državu da ne odustaje od umetnika.
Festival koreografskih minijatura se realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja RS.

Testiraj se na igru!

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..