U petak, 20. novembra 2020. od 18:00 do 19:00 u Domu omladine Beograda//Plato Milana Mladenovića, održaće se umetnički performans Stefana Lukića preispituje odnose želja i moći, ličnih i kolektivnih težnji ka ostvarenju ciljeva, dok ujedno korespondira na granicama telesnog iskaza umetnika koji nizom asocijativnih vrednosti upućuje na poznate reference i unutrašnje stanje uzrokovano socio-političkim normativima. Sloboda izraza upućuje na odluke koje pojedinac donosi u odnosu na sopstvene mogućnosti, ali i na ambicije koje kreira u skladu sa težnjama, dok sa druge strane biva sprečen da te težnje i ostvari.

Lukić kroz izvedbu izmešta umetnički koncept iz galerijskog prostora i ostavlja otvoreno polje za spontanu participaciju publike; na taj način umetnički performans postaje hepening koji ima za cilj intelektualno promišljanje posmatrača/učesnika o ličnom potencijalu, ali i kolektivnom identitetu.

Izvedba Stefan (ni)je titula predstavlja deo iz ciklusa Daleko, koliko me noge nose, koje je umetnik izvodio po Srbiji i svetu. Kroz redefinisanje performativnog čina, Lukić objedinjuje dosadašnje radove i rekreirea vrednosti putem ekstenzije narativa, usaglašavajući različite pristupe kroz sličan telesni diskurs. Na taj način autor uspostavlja različite hipoteze o kretanju, prolaznosti, željama, ambicijama i mogućnostima koje nameću okviri društvenog konstrukta…

Stefan Lukić je jedan od učesnika ovogodišnje tradicionalne izložbe Inter/Akcija, koja se održava u Galeriji Doma omladine Beograda do 20. novembra 2020. godine.
Stefan Lukić, performans umetnik iz Užica. Osnovne studije završio na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu (odsek: primenjeno slikarstvo), master studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu (odsek: slikarstvo). Izlagao na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i regionu. Dobitnik je „Nagrade za slikarstvo“ Fakulteta primenjenih umetnosti (2016) i „Nagrade za mlade umetnike“ – BITE of ART (2020).

Živi i radi u Beogradu.

Performans će moći da se uživo prati na instagram profilu: stefanlukic.art

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..