Otvaranje izložbe skulptura umetnika Dragana Jovićevića Macole i Radeta Markovića je u sredu, 1. jula 2020. godine u 19h u Galeriji ULUS u Knez Mihailovoj. “Dragan Jovićević - Macola i Rade Marković su dvojica autora na domaćoj umetničkoj sceni koji se, svaki na svoj način, u poslednjih 30-ak godina, bave „stanjem stvari“ u Srbiji, odnosno, onim što je obično dovoljno označiti sintagmom „na ovim našim prostorima“ da bude svima jasno na šta se misli. Upravo na tim, “našim prostorima”, poslednjih nekoliko decenija, u jednom nepromenjenom “stanju stvari”, prema ovoj dvojici autora, prolaze njihovi, ali i životi svih nas.

Pogledi na „stanje stvari“ njih dvojice na razne načine se dodiruju i poklapaju, što je jedan od razloga za ovu zajedničku i prijateljsku izložbu. Dragan Jovićević – Macola u svojim radovima polazi od veoma specifičnog pojedinačnog stanja (senzibilnog ili pak psihotičnog i patološkog) iz kojeg potom gradi širu sliku današnjeg „stanja stvari“. Sa druge strane, Rade Marković, sasvim suprotno, sliku “stanja stvari” gradi polazeći iz šire kulturološke i političko-ideološke pozicije kojom detektuje sve posledice koje ovo “stanje” ostavlja na društvenu jedinku. Iako je iz ovakve igre uzroka i posledica evidentna različita metodologija i način mišljenja umetničkog rada, ova dvojica autora se u svojim finalnim rezultatima veoma često dodiruju.

Naziv izložbe “Stanje stvari – što u izlogu to u radnji…“ dat je, ne samo zbog drugarskog prožimanja dvojice kolega, nego i zbog inspiracije koju su zajednički pronašli u knjizi Dragana Velikića –„Stanje stvari” koja za podnaslov nosi poznato zlatno pravilo trgovine: “Što u izlogu to u radnji“. A da biste saznali na koji način ova izložba ulazi u polje trgovine, pozivamo vas da prisustvujete njenom otvaranju.” (iz opisa izložbe Radeta Markovića)

Izložba će biti otvorena do 13. jula 2020.godine.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..