U subotu, 30. maja 2020. od 13h, u KC REX u okviru programa „REX PREPA(R)KING", pozorišni kritičari Marija Milovanović i Andrej Čanji, i pozorišni i filmski kritičar Borisav Matić, imali su priliku da istražuju umetničke prakse vezane za KC Rex od njegovog nastajanja. Kao prva u nizu prezentacija ovog i drugih istraživačkih timova, u subotu 30. maja održaće se konsultativni seminar na kom će njih troje izneti osnovna zapažanja iz svojih istraživanja koja su sprovedena intervjuima sa brojnim akterima tadašnje i sadašnje scene, gledanjem snimaka predstava i čitanjem arhivskih materijala.  Seminar se održava putem on-line platforme Jitsi Meet, detalji o priključenju biće dostupni na sajtu KC Rex kao i na Facebook stranici. 

Ime Kulturnog centra Rex bilo je i ostalo zvučno na nezavisnoj beogradskoj umetničkoj sceni. Taj dojam važi i za pripadnike mlađih generacija koji nisu imali priliku da isprate Rexov program iz druge polovine 1990-ih i 2000-ih, pa čak i za one koji su umetničku scenu krenuli da prate i oko 2017. kada se Rex preselio iz svog dotadašnjeg prostorija u Jevrejskoj ulici, i samim tim ostao bez prostora za izvođačke umetnosti.
 
 
Učesnici seminara dotaći će se konkretnih umetničkih kolektiva i projekata, između ostalih i nezavisnih teatarskih grupa poput Plavog pozorišta, Dah teatra, inicijativa poput Low-Fi videa, i izneti utiske o tome kakav su umetnički i društveni značaj ovi kolektivi i projekti imali neposredno nakon Rexovog osnivanja 1995, a kako se taj značaj ogleda danas. Koje su razlike između tadašnje i sadašnje nezavisne scene i koliko jedna i druga neguju duh savremenosti, alternativnosti, amaterizma - još su neke od tema o kojima će biti reči. I, konačno, učesnici će se dotaći i društveno-političke tranzicije koja se dogodila u poslednjih 25 godina, i ispitati kako je ona uticala na položaj KC Rexa i, generalno, nezavisne umetničke scene.
 
Svrha seminara je kontakt sa što većim brojem zainteresovanih aktera, akterki i publike ove produkcije, radi dalje razmene mišljenja, informacija i materijala. Takođe namenjen je, kao i predstojeći seminari, iniciranju i daljem razvoju međugeneracijskih razmena i dijaloga, i posebno , teorijskih i istorijskih znanja, uvida i stavova vezanih prevashodno za nezavisnu kulturno-umetničku scenu i produkciju.
 
//
 
Projekat REX PREPA(R)KING realizuje se povodom 25 godina postojanja KC Rex. Obimna i teško pregledna produkcija vezana za centar i njegove raznovrsne programe predmet je istraživanja nekoliko timova teoretičarki i teoretičara, umetnika i umetnica mlađe generacije. Projekat je pokušaj razmene i afirmacije znanja, sećanja i iskustava na nezavisnoj sceni, putem istraživanja arhivskih materijala i intervjuisanja aktera i akterki brojnih projekata i programa realizovanih u KC Rex.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..