Žiri za dodelu nagrade Mali pečat Grafičkog kolektiva sastao se u ponedeljak, 16. decembra 2019. u 11h  i radio u sledećem sastavu: Katarina Zarić, grafičarka, Miroslav Karić, istoričar umetnosti i Jasna Gulan Ružić, grafičarka. Posle pažljivog pregledanja izložbe Mala grafika ovogodišnja selekcija ocenjena je kao veoma uspešna. Žiri je jednoglasno dodelio nagradu Mali pečat za 2019. godinu Zoranu Banoviću za grafiku Odjeci, iz 2019 godine, u tehnici linorez.

Obrazloženje žirija: Oslanjajući se na svoju bazičnu rukopisnu ortografiju, Zoran Banović u svojim linorezima dinamičkih i vibrantnih stuktura, poetizuje iluzionistička-optička svojstva grafičkog polja koje stvara vizuelni efekat elektronske slike. Sa odnegovanom osetljivošću za materijalizaciju likovne ideje, tehničkom tačnošću i duhovnom disciplinom, Banović potvrđuje veštinu u postizanju maksimalne čistote likovnog izraza. Kao autor otvoren je ka iskustvima umetničke prakse 20. veka, posebno op-art-a. Njegovo stvaralaštvo, kao i nagrađeni rad, poseduje neiscrpnu istraživačku radoznalost i neposredno su svedočanstvo da ne postoje anahroni mediji.

Zoran Banović (1966. Prijedor) završio Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu. Dobitnik više nagrada i priznanja. Profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Banja Luci.

Značajan stimulans ovom projektu daje i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije koje i ove godine dodeljuje tri avnoparvne otkupne nagrade. Nagrađeni autori su: Milica Bjelanović, Nikola Radosavljević i Sara Lazarević

<<  Avgust 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     
      

Putopisi, Intervjui..