U utorak, 19. novembra 2019 u 20h u okviru SKC Filmforuma, Istanbulska umetnička scena u viđenju Isidore Fićović kao prezentacija umetničkog istraživanja, sa fokusom na 16. Bijenale u Istambulu. Šesnaesto izdanje Istanbulskog bijenala, sa naslovom „Sedmi kontinent“, otvoreno je za javnost 14. septembra i trajalo je do 10. novembra 2019. godine. Kustos je bio eminentni istoričar umetnosti Nikolas Burio. Radovi su izloženi na tri lokacije u gradu: Pera muzej, Mimar Sinan Univerzitet likovnih umetnosti, Istanbulski muzej slikarsktva i skulpture i na najvećem ostrvu Bujukada od takozvanih Princezinih ostrva.

Više od 220 dela od 56 internacionalinh umetnika reprezentuju različite načine i pristupe ideji prostora sedmog kontinenta kao uspostavljanje veze između polja umetnosti, ekologije i antropologije. Od 10. septembra Bijenale je bilo otvoreno za medije i profesionalce iz sveta umetnosti, i tom prilikom je, u ulozi novinara, umetnica Isidora Fićović postavila par pitanja kustosu Nikolas Buriou o temi bijenala, i napravila audio zapis intervjua sa jednom od učesnica bijenala, turskom umetnicom, Elmas Deniz, što će da predstavi beogradskoj publici kao deo njenog istraživanja istanbulske umetničke scene. Ona će se osvrnuti na načine na koje se turbulentnog političkog perioda u Turskoj, umetnička scena vraća u punom jeku sa brojnim otvaranjima. Pored Bijenala, predstaviće i i paralelna dešavanja, otvaranja zanimljivih izložbi u novootvorenom Arter Art Muzeju kao i na drugim lokacijama, u galerijama (Pi Art Gallery, Mixer, Pg Art Gallery, Sanatorium, Art Sümer….) i na sajmu savremene umetnosti. Publika će biti upoznata sa istanbulskom savremenom art scenom kroz pregled tih dešavanja uz foto i video dokumentaciju.

- Možete li da opišete Bijenale jednom rečju?

Nicolas Bourriaud: teško je opisati jednom rečju, to je izložba gde se posetioci transformišu u posetioce novog kontinenta, a to je Sedmi kontinent.

- Šta. je poruka ovog bijenala, kako se bijenale odnosi prema budućnosti, koja je poruka bijenala za budućnost?

Nicolas Bourriaud: Radi se o održivom načinu života, održivosti kulture, i u našim umovima održivosti prirode i kulture. Ljudi imaju tendenciju da podele ili odvoje prirodu od kulture, ali u stvari to je jedno te isto. Bijenale je o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, što tri prostora bijenala označavaju

(segment intervjua Isidore Fićović sa kustosom ovogodišnjeg Bijenala u Istambulu)

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..