Poslednje predavanje u 2019. godini u okviru međunarodnog kursa „Šta kustosiranje može/treba da bude” održaće Čarls Eše, kustos, univerzitetski profesor i direktor Muzeja Van Abe iz Ajndhovena u sredu, 6. novembra od 18 sati u Salonu Muzeja savremene umetnosti. Predavanje pod nazivom “Dekolonizacija mogućnosti” otvoreno je i besplatno za javnost, a njegovu realizaciju podržala je Ambasada Kraljevine Holandije u Beogradu.

U ovom predavanju Čarls Eše predstaviće svoje stavove u vezi sa mogućnostima koje dokolonizacijsko mišljenje može da ponudi organizacijama kao što su muzeji moderne i savremene umetnosti polazeći od muzeja Van Abe u Ajndhovenu kao konkretnog primera i kritičnog slučaja.

Teorija dekolonizacije kakva je razvijena tokom poslednjih 15-20 godina nedavno je bila predmet širokog talasa interesovanja. Premda je to interesovanje jednim delom bilo stvar pomodnosti, dekolonizacija, kako se čini, svakako predstavlja koristan opis pojedinih aspekata naše današnje situacije. Ona se, pre svega, bavi virulentnošću univerzalističkih pretpostavki prisutnih u glavnini zapadnih teorija, i preispituje pouzdanost mišljenja koje polazi od i oslanja se na Zapad, u svejedno kakvom i koliko kritičkom obliku. Razvoj ideje o kolonijalnosti ili kolonijalne matrice takođe je korisno oruđe u izbegavanju nekih od konfliktivnih i esencijalističkih diskusija oko politike identiteta bez vraćanja na stanovište belačkog suprematizma.  Ona posebno povlači percepciju mogućnosti onog komunalnog kao načina mišljenja s-one-strane podela između čoveka i čoveka, čoveka i životinje, čoveka i zemlje.

Čarls Eše je direktor Muzeja „Van Abbe“ u Ajndhovenu; profesor savremene umetnosti i kustosiranja na Univerzitetu „Central Saint Martins“ (UAL, London) i sa-direktor Afterall Journal and Books. Predaje na kursu „Exhibition Studies MRes“ na CSM, i Akademiji „Jan van Ajk“ u Mastrihtu. Van muzeja bio je (sa-)kustos izložbe Power and Other Things, Europalia, BOZAR, Brisel 1017; Art Turns, Word Turns, Muzej MACAN, Džakarta 2017; Le Musée Égaré, „Kunsthall“ u Oslu 2017, i Printemps de Septembre, Tuluz, 2016; Bijenale u Džakarti 2015; 31. Bijenale u Sao Paolu, 2014; U3 Trijenale, u Ljubljani, 2011; RIWAQ bijenale, Palestina, 2007. i 2009; Istanbulsko bijenale, 2005; Bijenale u Gvangdžuu, 2002; među drugim međunarodnim izložbama.

“Šta kustosiranje može/treba da bude” (WCSCD) je kustoski kurs i serija javnih predavanja koje je pokrenula i koje organizuje Biljana Ćirić.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..