U petak 18. Oktobra u 20 časova, u galeriji Neon, biće otvorena prva samostalna izložba austrijskog umetnika Paula Richarda Landauera pod nazivom “Silence the noise”. Radovi će biti izloženi nedelju dana od svečanog otvaranja do 25. oktobra. Paul Richard Landauer u svojoj duhovnoj laboratoriji stvara autentičan likovni svet  tražeću u njemu jedinstvenost i neponovljivost sebe kao jedinke. Suprotstavlja se buci svakodnevnice, tražeću u samoći kreativnog stvaranja originalna umetnička rešenja bogatih  značenja.

“Slikarstvo Paula Richarda Landauera otpor je protiv realnosti koja nas okružuje-hiperrealnosti u kojoj od ogromnog izbora informacija gubimo suštinu i smisao nas samih” reči su profesora Vladislava Šćepanovića koji će ujedno i otvoriti ovu izložbu.

Slikarstvo je njegovo polje slobode u kome afirmiše svoju individualnost kroz promišljen i emotivno-poetičan pristup. Kroz bekstvo i duhovno pročišćenje od industrije zabave.

Landauer traga za suštinom svog života u umetnosti, odnosno istinom o sebi u svetu u kojem stvara. Posedovanje sopstvenog identiteta potvrđuje kroz neprestano istraživanje iščekujući ekspresiju dara i nadahnuća.

„Moj umetnički rad je postupak stišavanja buke – buke koja nas sve okružuje i konstantno vrišti sa bezbrojnih ekrana. To je konstantna distrakcija naših individualnih želja. To je buka koja me čini slepim i gluvim, krade mi ukus i osećaj. Buka kojoj sam izložen. Buka, koja obećava slobodu i implementira snove u moj mozak, snove koji nisu moji. Buka, koja mi dozvoljava da padam, da se teturam, razdvojen od sebe. Moja umetnost je napor da se iskaže čistoća, autentičnost, subjektivna esencija koja leži ispod ovog debelog sloja distrakcije“ izjavio je autor, Paul Richard Landauer.

Ta energija koja isijava iz njegovih dela otkriva njihovu čulnu prirodu koja suprilnim vezama komunicira sa publikom kroz magijske i mistične simbole koji oblikuju jedan začudan stvaralački opus.

 “Za Landauera, umetnost je sredstvo za dublju komunikaciju, naročito čulnu, preko koje se spoznaje neki drugačiji, snažniji svet. Landauerovo delo vraća i razmišlja o autentičnosti i unikatnosti našeg postojanja kroz slobodu koja u ovom svetu spektakla jedino egzistira u umetnosti” zaključuje profesor Šćepanović.

Paul Richard Launder rođen je u Beču 1974. godine. Studirao je komunikologiju, istoriju umetnosti i psihologiju u Beču. Njegova različita interesovanja ogledaju se u živopisnom životnom putovanju. Lebdi od slikanja preko komponovanja muzike, režije kratkih filmova, reklama, radeći kao umetnički direktor, fotograf na kraju i kao kreativni direktor i konsultant za globalnu advertajzing agenciju TBWA.


<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..