Japanski stip-crtač Harukiči predstaviće ove jeseni svoje radove na samostalnoj izložbi u okviru Nova Festivala u Pančevu, u Galeriji Milorada Bate Mihailovića. Otvaranje izložbe zakazano je za 8. oktobar 2019. godine, u 20h, kada će nastupiti i Horkestar, alternativni hor i orkestar iz Beograda, čije muziciranje Harukiči posebno ceni. Nova Festival organizuje udruženje KomunikArt, uz podršku Francuskog instituta za kulturu u Beogradu i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, u partnerstvu sa Kulturnim centrom Pančeva.

Japanski autor stripova Harukiči po mnogo čemu je netipičan izdanak matične scene. U zemlji kojom ubedljivo dominira manga strip, ovog autora su najpre inspirisali američki i evropski autori, poput Maksa Andersona, Džefrija Brauna, Džoa Sekoa, ali i našeg Aleksandra Zografa. Počeo je da se bavi stripom i relativno kasno, u svojoj 37. godini. Interesantno je i njegovo poznavanje srpske kulturne scene, te činjenica da je dobro upoznat ne samo sa delom naše strip zajednice, veći sa muzikom sa ovih prostora, pa je tako postao i japanski izdavač našeg alternativnog hora Horkestar.

O fascinaciji našom zemljom i kulturom Harukiči je izjavio:

“Ja sam muzički zaluđenik i kupujem puno CD-ova. U mojoj kolekciji srpske i ex-jugoslovenske muzike su Psihokratija, Zoran Simjanović, Zana, Idoli, Bijelo Dugme, Goran Bregović, Emir Kusturica Orchestra, Igra Staklenih Perli, Miško Plavi, Riblja Čorba, Denis & Denis, Bombarder, i mnogi drugi. Jedan album koji posedujem je tribute grupi Dobri Isak, na kome se našla i pesma Horkestara. Oni su se izdvojili na tom CD-u. Nikad nisam slušao hor sa takvim rokenrol stavom, pa sam odlučio da ih kontaktiram da izdaju album u Japanu”.

O Harukučijevim radovima Saša Rakezić (alias Aleksandar Zograf) kaže:

“U zemlji kao što je Japan, strip ima dugu tradiciju i zavidnu popularnost, o čemu dovoljno govori činjenica da pojedina izdanja stripova dosežu milionske tiraže. U stvari, ponekad tako snažna tradicija može da bude i problem, pošto ne postoji dovoljno prevedenih naslova iz Evrope i SAD-a, a zvezde manga produkcije toliko dominiraju scenom da ne ostavljaju dovoljno prostora za traganje za novim idejama. Ipak, postoje autori koji i u tim uslovima pokušavaju da kreiraju sadržaje drugačije od onih već etabliranih. Na severnom japanskom ostrvu Hokaido, koje je otprilike veliko kao Srbija, živi Harukiči, strip autor koji crta stripove drugačije od popularnih manga klasika”.

Glavni junak njegovih samostalno objavljenih izdanja je mačor nazvan DJ Cat Gosshie, koji luta po različitim područjima daleko od Japana, tamo skuplja zanimljivu muziku, i vrti svoje omiljene vinile. Harukiči objavljuje i prevode inostranih stripova, koje štampa tako da stranice budu iščitavane s leva na desno, što je suprotno u odnosu na japansku tradiciju. Njegova mala izdavačka kuća Toge no Jizo je, pored već pomenutog CD-a Horkestra, objavila čak dve zbirke stripova Aleksandra Zografa.




<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..