Od utorka 16. jula 2019. godine Muzej savremene umetnosti u Beogradu se zatvara do 21. septembra 2019. godine zbog zahtevene unutrašnje arhitekture i postavke velike evropske retropsektivne izložbe „Čistač" Marine Abramović. „Čistač“ je prva velika evropska retrospektiva Marininog rada, premijerno prikazana 2017. godine u Švedskoj, da bi nakon toga postavka obišla Dansku, Norvešku, Nemačku, Italiju i Poljsku. Izložba u Srbiji predstavlja poslednju stanicu na turneji i nosi poseban značaj jer simboliše povratak umetnice u grad svog rođenja gde je poslednji put samostalno izlagala davne 1975. godine, u Salonu Muzeja savremene umetnosti.

Postavka hronološki prati sve faze kompleksne pedesetogodišnje karijere umetnice – od ranih slikarskih i konceptualnih radova, preko solo performansa i zajedničkog rada sa Ulajem, do kultnih radova iz samostalne karijere Abramovićeve. Kroz ovu retrospektivu, koja ima pre svega edukativni karakter, publika će moći da pogleda više od 120 radova (slike, crteži, objekti, fotografije, audio i video radovi, filmovi, scenografije, reperformansi i arhivska građa), antologijska dela umetnosti performansa (serija Ritam, Lips of Thomas, Relacioni radovi, Prelazak preko noćnog mora), kao i dela koja su obeležila njen recentni opus (Balkanski barok, Sedam lakih komada, Umetnik je prisutan).

Izložbu „Čistač“ organizuje Muzej savremene umetnosti u Beogradu, uz podršku Vlade Republike Srbije, dok je producent Moderni muzej (Stokholm), u saradnji sa Luizijana muzejom moderne umetnosti (Humlebek) i Bundeskunsthale (Bon). Platinum sponzor u Beogradu je Wiener Stätische osiguranje, dok su zlatni sponzori izložbe Erste Banka i ERSTE Fondacija.

Kustosi izložbe „Čistač“ su  Dejan Sretenović (MSUB), Lena Essling (Moderna Museet), Tine Colstrup (Louisiana Museum of Modern Art) i Susanne Kleine (Bundeskunsthalle).

Do utorka 16. jula posetioci mogu pogledati izložbu „U dodiru sa" i izložbu „Sekvence ". Pozivamo vas i da u nedelju 14. jula u  11 časova u okviru izložbe  „U dodiru sa" posetite radionicu za slepe i slabovide osobe. Radionicu vode studenti Fakulteta likovnih umetnosti. Učesnici radionice su pozvani da svoje utiske uobliče kroz materijale za vajanje i rukama opišu iskustvo susreta sa delima koja su prikazana na izložbi. Zajedničko druženje, stvaranje i razgovor u muzejskom prostoru otvaraju prostor za zanimljivu avanturu interpretiranja vizuelnih sadržaja doživljenih dodirom, zvukom, prostorom.

Blagajna MSUB će raditi preko leta svakog dana izuzev utorkom od 10-18 časova. Ulaznice za veliku retrospektivnu izložbu „Čistač“ Marine Abramović je moguće kupiti preko interneta, zatim na svim prodajnim Tickets mestima, kao i na blagajni Muzeja savremene umetnosti gde se jedino mogu realizovati definisani popusti.

Regularna cena ulaznice iznosi 600 dinara, dok je za određene grupe utvrđen popust tako da je cena 300 dinara. Ovaj popust se odnosi na studente, učenike srednjih i osnovnih škola i penzionere, uz studentsku legitimaciju, indeks, đačku knjižicu, penzioni ček i drugo.  Cena ulaznice za grupne posete od preko 15 posetilaca iznosi 400 dinara. Za porodične posete, cena ulaznice za roditelje košta 600 dinara po osobi, a za decu od 7 do 17 godina 150 dinara.

Osim navedenih popusta, ulaznice za izložbu se neće naplaćivati licima sa invaliditetom, predškolskoj deci, trudnicama, prilikom grupnih poseta svakom 15. posetiocu (ukoliko već nije odobrena neka druga vrsta popusta), profesorima, docentima, asistentima i studentima istorije umetnosti, arhitekture, likovnih i primenjenih umetnosti uz pokazivanje indeksa ili dokaza o zaposlenju, kao i članovima ICOM-a, AICA, IKT, ULUS-a, ULUPUDS-a i drugih strukovnih udruženja uz pokazivanje članske karte.  

Ulaznice se kupuju za tačno definisani datum i vremenski termin.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..