Pod zvezdanim nebom - ĐAVOLI - Izlozba ilustracija i originalnih crtežа za animacije za koncerte Nena Belana i Fiumensa, autorke Anamarije Vartabedijan. Jednodnevna postavka samo za publiku koncerta Neno Belan i Fiumens sviraju Đavole - 14. 2. 2019. a moći će da se vidi od 20-24h na dan zaljubljenih u Holu ispred Amerikane u Domu omladine Beograda. Kroz izložbu ovih ilustracija će se publici približiti autorske animacije koje su sastavni vizuelni deo koncerta “Neno Belan i Fiumens sviraju pesme grupe Đavoli”. Na izložbi će biti prikazani printovi digitalnih ilustracija nastalih od autorskih crteža i fotografija kao i originalni crteži nacrtani olovkom na papiru.

Pesme Đavola su oduvek u svojoj osnovi pričale o ljubavi kao jednoj od večnih i neiscrpnih tema. Animacije nastale za koncert, vizuelno i stilski se nadovezuju na likovno rešenje spota “Zvijezda moga sna”, Nena Belana i Fiumensa (2017, Dallas records, režija i animacija – Anamarija Vartabedijan), i nastavljaju da preispituju temu ljubavi, želja i snova. Inspirisane pesmama Đavola i mediteranskim podnebljem, kao vizuelni narativ muzičkog nastupa čine sinesteziju, objedinjujući čulni utisak koncerta. Likovni prikaz emocije i suštine pesama, osim jezikom univerzalnih simbola i odlika rokabili kulture, oslikan je i stalno prisutnim temama u opusu autorke, a to su – portret i pejzaž.

ANAMARIJA VARTABEDIJAN je rođena 13. 06. 1974. u Beogradu. Diplomirala je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu januara 1998. godine, gde je i magistrirala novembra 2001. godine. Zvanje Master dizajner (grafički dizajn) stekla je na Fakultetu za umetnost i dizajn u Beogradu, 2014. godine. Od 2015. godine je doktorand na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu (treća godina doktorskih akademskih studija). Profesor je na Visokoj školi strukovnih studija Beogradska politehnika u oblasti grafičkog dizajna na osnovnim i master studijskim programima.

Član je ULUPUDS-a i ULUS-a. Bila je član Umetničkog saveta ULUPUDS-a od 2012-2018. godine.

Priredila je četrdeset i dve samostalne izložbe slika, mozaika, rok fotografija i ilustracija u zemlji i inostranstvu od 1995. godine do danas. Osamnaest puta je izlagala sa porodicom Vartabedijan u zemlji i inostranstvu. Grupno izlaže od 1994. na preko sto izložbi. Aktivno se bavi koncertnom rok fotografijom od 2004. godine. Od 2005 – 2013. godine je bila urednik fotografije u nedeljnom rok i art internet magazinu – www.davidsubrock.com, a od 2014-2019. je bila fotograf-saradnik za rubriku “Hit strane” Politikinog zabavnika. Knjiga “4. dopunjeno izdanje - Ex-Yu rock enciklopedija: 1960−2015”, Petra Janjatovića, ilustrovana je i njenim fotografijama.

Pokretač je projekta Rock momenti - izložbe koncertne rok fotografije realizovane osamnaest puta od 2007. godine do danas u muzejima, kulturnim centrima i galerijama u zemlji i regionu. Priredila je izložbu koncertnih rofografija “Jer je pjesma dio nas – mojih deset godina (Neno Belan i Fiumens)” 2017. godine u Mikser House u Beogradu i Galeriji Juraj Klović u Rijeci. Decembra 2017. organizovala je izložbu “50 godina koncernte rock fotografije u Srbiji” (25 fotografa, 100 fotografija) u Galeriji Pro3or u beogradu. Bila je fotograf KUD Idijota od 2007. godine, a danas je fotograf muzičkih grupa: Neno Belan i Fiumens, Goblini, S.U.S. i PSI.

Dobitnik je više stručnih priznanja od 1996. godine do danas.

 





<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..