U utorak, 20. marta u 20.00, u maloj sali SKC  nastavlja se ciklus: Višemedijsko stvaralaštvo i umetnici, sa predavačima Gordanom Novaković i Miroslavom Mišom Savić, a tema je Kompjuterska, digitalna i novomedijska umetnost 80ih i 90ih. Gordana Novaković i Miroslav Miša Savić će razgovarati o pojavi kompjuterske, digitalne i novomedijske umetnosti u periodu od sredine osamdesetih i tokom devedestih, koji je koincidirao sa turbulentnom tranzicijom iz federalne republike u nezavisne države današnjice.

Do današnjeg dana, ova umetnička praksa nije dokumentovana i proučavana, te je stoga i odsutna iz nacionalne i međunarodne istorije umetnosti i istorije novih medija. Kroz dokumentaciju iz lične arhive, osvrnuće se na inicijalne radove iz te oblasti iz druge polovine osamdesetih, na specifične uslove i duh timske interdisciplinarne saradnje, u traganju za novim formama koje uvode upotrebu računarske tehnologije u umetničku praksu. Kasnije, tokom devedesetih, godina koje donose uslove svojevrsne kulturne izolacije, digitalna umetnička praksa nije bila objedinjena u jedinstvenu umetničku scenu, već se razvijala kroz individualne i grupne inicijative koje su u datim uslovima često bile kratkog daha, kao i samo arhiviranje i teorijska obrada ove vrste umetnosti.
 
Deo te neispričane istorije je svakako i izložba pod nazivom „Kompjuterska umetnost,“ verovatno prva grupna izložba te vrste na ovim prostorima posle „Novih tendencija“ (Zagreb, šezdesetih i sedamdesetih godina) koja je održana 1991. godine u galeriji ULUS. Na izložbi su predstavljeni radovi nastali tokom osamdesetih godina, a učesnici su tom prilikom osnovali jugoslovensku Asocijaciju umetnika elektronskih medija (AUEM).Međutim, nakon samo mesec dana počeo je rat i raspad Jugoslavije i, samim tim, Asocijacija nikada nije zaživela. Sa ciljem da se inicira osnivanje nacionalne kolekcije i arhive jugoslovenske novomedijske prakse, pre dvadest godina, 1998. godine u Kulturnom centru Rex u Beogradu, Miroslav i Gordana su organizovali simpozijum pod nazivom „Kratka istorija elektronske umetnosti“ koji je okupio vodeće digitalne umetnike sa ovih prostora ali ni tadašnja situacija u Srbiji i regionu nije pružala uslove za dalji razvoj ove inicijative. Sve do danas.
 
Ovo je peti razgovor u okviru ciklusa u kome Sekcija proširenih medija ULUS i SKC predstavljaju stvaraoce u oblasti višemedijske umetnosti. Polimediji, višemediji, transmediji, intermediji, prošireni mediji, kao i multimediji su alternativni termini kojima se mapiraju prakse koje još uvek predstavljaju izazov teoriji i istoriji umetnosti, u velikoj meri zarobljenim u okviru modernističke paradigme koja na naglašen način insistira na medijskim podelama u stvaralaštvu. Do sada su u ovom ciklusu predstavljeni autorski opusi Mihaila Ristića, Vladana Radovanovića, Marice Radojčić i Čedomira Vasića.

Predavanje i razgovor, u kome sa njima učestvuju i Vladeta Stojić, višemedijski umetnik i predsednik sekcije proširenih medija ULUS i inženjer Zoran Milković, njihov dugogodišnji tehnički saradnik.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..