IMG_7495Izložba “Glasačka mašina“ (remek-delo pačije škole nacionalne demokratije), koja je bila postavljena u Muzeju grada Beograda (Resavska 40b) od 24. juna 2011. godine, zatvarena je sinoć.


Svih ovih dana posetioci su imali priliku da reprizno glasaju za 41 kandidata, koji su bili najzanimljiviji, najbizarniji i najopskurniji stranački  lideri u Srbiji u periodu između 1990. i 1997. godine.

Rezultati su sledeći:

Prvo mesto: Dr. Zoran Đinđić - 22%  (''Odbrana i poslednji dani'')

 

Drugo mesto : Nenad Džoni Racković  - 17.5 % (''Velika rokenrol prevara'') 
* Nenad Racković je bio nosilac liste Velike Rokenrol partije 1992.

Treće mesto: Dragan Jovanović - 6% (''Legalize it'')
*Dragan Jovanović je bio lider Stranke zelenih

Četvrto mesto dele: Vuk Drašković i dr. Vojislav Šešelj - 5.5 % (''Samo sloga Srbina spasava'')
Peto mesto dele: dr. Ivan Đurić i Vesna Pešić - 5%  (''Tango je tužna misao koja se pleše'')

Izgleda da Srbiji još uvek treba lider kojeg je izgubila, da su neki propustili moguću uspešnu političku karijeru, dok je nekima izgleda sudbina izborni neuspeh...

Slobodan Milošević je na ovim izborima dobio svega 2% glasova.

„Glasačka mašina“ je interaktivni doku- art šou s elementima političke manipulacije, ideološke groznice, etničkih perverzija, agitpropovkog sentimenta, fatalne komike...Sve već viđeno ‘90-ih u neviđenom remiksu iz 2011.  Ogled o glasanjima, koja su lažno predstavljana kao izbori.

Izložba je izvedena u realizaciji : Fond Biljana Kovačević-Vučo, Medijska arheologija, Kiosk, Centar za kulturnu dekontaminaciju i uz podršku Fonda za otvoreno društvo iz Bograda i predstavlja retrospektivu višestranačkih izbornih kampanja u Srbiji od 1990. do 1997. godine, kao i zanimljiv prikaz kak ose gradio politički Marketing kroz slobodne izbore 90-ih godina u Srbiji.

U okviru ove izložbe  održana je i promocija knjige ''Zloupotrebljene institucije: ko je bio ko u Srbiji od 1987 do 2000. godine'' i niz javnih debata na različite teme, u periodu od 29. juna do 6. Jula 2011. godine.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..