Članovi Kreativnog klastera Ideje za muzeje su rešili da i preko leta budu vredni. Stoga pozivamo sve studente umetničkih i društvenih smerova, ali i srednjoškolce, i sve one koji imaju viziju i žele da doprinesu poboljšanju muzejske ponude u Beogradu, da nam se pridružie u četvrtak, 14. jula na okruglom stolu u UK VUK od 17h.


 

Ukoliko pak požele sa nama i u obilazak muzeja pre početka okruglog stola mogu nam se pridružiti od 12h na Trgu Republike, gde ćemo se skupiti i zapošeti našu rutu.U okviru ISWiB-a 2011.(Međunarodna studentska nedelja u Beogradu) jedаn deo progrаmа biće posvećen jаvnoj debаti o kulturno turističkoj ponudi Beogrаdа (prvenstveno muzejskoj) i mogućim putevimа njenog unаpređenjа.


Vršnjаci iz celog svetа će u otvorenom i konstruktivnom rаzgovoru sа kreаtivnim klаsterom mlаdih „Ideje zа muzeje“, аli i drugim zаinteresovаnim strаnаmа, omogućiti umrežаvаnje, rаzmenu idejа, mišljenjа, pozitivnih i negаtivnih iskustаvа u oblаsti omlаdinskih kаmpаnjа, muzejа i kulturnog turizmа
Internаcionаlnа komponentа ovog projektа znаčаjnа je utoliko, koliko je moguće sаznаti, rаzumeti i primeniti primere pozitivne prаkse iz zemаljа u regionu i šire. 


Obilazićemo muzeje, razgovarati, razmenjivati promotivni materijal ali i ideje na okruglom stolu. Svi zainteresovani da učestvuju sa nama u ovom malom istraživanju ali i potencijalnom iznalaženju rešenja mogu se prijaviti preko formulara koji će popuniti do 10. jula i poslati na adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.


Pre samog početka okruglog stola, koji će se održati 14.07. u 17h u UK Vuk,  posetićemo sledeće muzeje: Muzej primenjene umetnosti, Muzej istorije Jugoslavije, Etnografski muzej, Muzej nauke i tehnike,  Muzej Nikole Tesle. Za sve predloge, sugestije, informacije, pišite nam na: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.


Ovaj projekat pokrenula je grupa studenata Fakulteta dramskih umetnosti, smera za menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture. Glavni ciljevi projekta su pre svega animacija i uključivanje studenata, srednjoškolaca i mlade populacije u kreiranje kulturne ponude muzeja namenjenih upravo njima, unapređenje komunikacije između njih, i približavanje muzejske ponude interesovanjima mladih ljudi povećavanjem atraktivnosti iste. Da bismo bili bliži ostvarenjima naših ciljeva rešili smo da oformimo kreativni klaster mladih, okupljajući entuzijaste, studente različitih fakulteta koji bi svojim strukovnim opredeljenjima i idejama doprineli istraživanju i koncipiranju primenljivih strategija muzeja na teritoriji grada Beograda.

 

 

Istraživanje komunikacije muzeja sa mladom populacijom je prvi veliki zadatak nakon formiranja klastera. Ova aktivnost podrazumeva detaljnu analizu postojećeg marketinga muzeja usmerenog na mlade kao na ciljnu grupu. Ovu analizu vrše oni sami najbolje poznavajući načine komunikacije svojih vršnjaka, te mogućnosti marketinga prilagođenog njima. Pretpostavka je da eventualni postojeći kulturni programi u medijima i informacije o aktuelnim muzejskim dešavanjima nisu distribuirane kanalima komunikacije maldih, i da na taj način nisu pristupačne. Sledeći korak je istraživanje muzejske ponude i pristupa mladoj (ne)publici. Obuhvatiće sakupljanje i izradu raznolike i bogate fotografske i video dokumentacije, kojom će biti zabeleženo trenutno stanje zatečeno u muzejima u pogledu sadržaja, atraktivnosti i stepena zainteresovanosti publike.

 

Saradnjom sa Međunarodnom studentskom nedeljom u Beogradu vršnjaci iz celog sveta će u otvorenom i konstruktivnom razgovoru sa kreativnim klasterom  “Ideje za muzeje”, omogućiti umrežavanje , razmenu ideja, mišljenja i iskustava u oblasti omladinskih kampanja, muzeja i kulturnog turizma. Budući da je centralna ideja ovog projekta uključenje srednjoškolaca i studenata u kreiranje kulturne, prvenstveno muzejske ponude, biće im pružena sistematska i stalna mogućnost participacije i doprinosa u formulisanju kulturnog života grada , tako što će im biti obezbeđen prostor za izražavanje sopstvenih ideja i predloga. U okviru ove faze biće organizovana i radionica za pisanje preporuka vođena od strane eksperata u datoj oblasti.

 

 

Nakon kreiranja i štampanja publikacije gde će biti objavljeni svi rezultati rada, sledi prezentacija u muzejskim ustanovama. Istraživanjem komunikacije muzejskih ustanova sa mladom populacijom, muzejskih ponuda, i pristupa mladoj (ne)publici, razmene iskustava sa inostranim primerima dobre prakse, nastojaćemo da stvorimo jasnu sliku o potrebi drugačijeg rada muzeja, koji bi uvažio mišljenje mlade populacije u Beogradu. Ova populacija je u mnogim oblastima kulture zanemarena kao ciljna grupa. Prema tome, oblast aktivnosi usmerava se na muzeje, osavremenjavanje i prilagođavanje postojećih sadržaja ciljnoj grupi koju čine mladi, a odnosi se na oko trideset muzejskih ustanova u Beogradu.

 

Oni kojima bi ovaj projekat bio od velike pomoći u oblastima u kojima deluju su Kancelarije za mlade grada Beograda, Turistička organizacija Beograda, Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, muzejske ustanove grada, fakulteti društvenih nauka i umetnosti, Sekretarijat za kulturu, Ministarstvo kulture. Glavni rezultat ovih aktivnosti i ovog projekta je povezivanje i umrežavanje grupe studenata oko zajedničkog cilja, a ta grupa će u budućnosti nastaviti da sarađuje, razmenjuje ideje, znaja i iskustva.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..