Blažo Kovačević, će, baš kao i njegova supruga, Natalija Mijatović (čija izložba ''Sneyg'' je aktuelna) predstaviti svoje poslednje radove beogradskoj publici u Nacionalnoj galeriji, u periodu od 16. do 30. oktobra 2017. Izložbu, koja nosi naziv ''Prisiljeni'' će otvoriti profesor Marko Lađušić u ponedeljak, 16. oktobra 2017. u 19h. Izložba ''Prisiljeni'' je vrlo društveno angažovana.

Glavni fokus umetnika je na gubitku privatnosti (kroz bezbedonosne kontrole, bodi skenere, rendgen snimke ličnih stvari), zatim na trgovini ljudima (gde se telo doživljava kao roba i transportuje ilegalno), a jedna od tema je i telo kao oružje (kada se koristi za teror nad stanovnišvom, vojne i političke ciljeve ) Stoga, njegov rad otvara vizuelnu platformu za promišljanje problema ljudskih prava, kroz tehnološki i estetski pristup svojstven umetničkom izrazu.

Blažo Kovačević živi i radi u Americi, a osim što je profesor umetnosti i dizajna, Blažo je i umetnički direktor Muzeja na državnom univerzitetu Njujorka u Bingamtonu. Njegov umetnički rad je rezultat njegovog interesa za konflikt koji se manifestuje kroz istraživanje i sukobljavanje vizuelnih elemenata, materijala koji se potiru, ideja i postupaka u tenziji, kao i umetnosti i tehnologije. ociološki fenomeni su lajtmotiv u njegovom radu.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..