Učesnici međunarodne kreativne konferencije "HUMAN CITIES/ SHARING CLOUD - Kragujevac 2017” će preneti iskustva 11 evropskih gradova u pronalaženju inovativnih modela života, dok će domaćini predstaviti Topolivnicu Zastava kao potencijalni kreativni centar i projekat Kreativnog Velikog parka. Konferencija se održava u prelomnom trenutku u razvoju Grada Kragujevca, kome preti postindustrijska sudbina ili razvoj grada kao regionalnog univerzitetskog centra. Posetioci će imati priliku da saznaju kako stanovnici mogu ponovo da zauzmu svoje mesto u savremenom gradu koji se konstantno razvija 17. februara u I kragujevačkoj gimnaziji od 14 h. Ulaz je slobodan.

Posle Londona, Milana i Sent Etjena, Kragujevcu je pripala čast da bude domaćin konferencije koja je deo projekta "Human Cities/“, važne pan-evropske platforme za podelu iskustava u oblasti urbanizma. Susreti u Kragujevcu će biti usmereni na potragu za “dizajn-razmišljanjem” i “participativnim urbanizmom” u Srbiji i Evropi danas. Priča o stvaranju novog kreativnog kvarta u Londonu, koji je pokrenuo razvoj privrede, proizvodnje i dizajna, načinu revitalizacije oronulog dela grada blizu centra Graca i pretvaranju Sent Etjena, post-industrijskog grada, propalog istorijskog centra oružarstva Francuske, u najvažnije nacionalno čvorište za dizajn i kreativnost samo su neki od primera kojima će gosti iz inostranstva pokušati da ilustruju mogućnosti za razvoj.
 
Posetioci će imati priliku da pogledaju izložbu radova svih partnera projekta "Human Cities/ Challenging the City Scale 2014-2018" koji je ko-finansiran od strane EU programa Kreativna Evropa. Među izloženim projektima će biti i “Kreativni Veliki park Grada Kragujevca”, koji je deo akcije Beogradske nedelje dizajna za izgradnju “100 kreativnih igrališta za decu Srbije”. Projekat je realizovan uz podršku Fondacije Dragica Nikolić i Grada Kragujevca.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..