Beogradska nedelja dizajna i Grad Kragujevac Vas pozivaju na događaj pod nazivom "HUMAN CITIES/ SHARING CLOUD - Kragujevac 2017”, koji se održava 17. Februara 2017. godine u I Kragujevackoj Gimnaziji, i koji će pored izvanrednih domaćih predavača okupiti i inspirativne partnere projekta Human Cities/ iz jedanaest evropskih zemalja, koji su usko povezani sa našom urbanom realnošću u Srbiji i regionu danas.

Projekat HUMAN CITIES/ je važna pan-evropska platforma za deljenje najboljih iskustava u pronalaženju inovativnih modela života u gradovima, i ova konferencija predstavlja veliku priliku Srbije da se predstavi širokoj evropskoj javnosti, kao i obrnuto, zbog čega smo je nazvali SHARING CLOUD.

Predstavljamo Kragujevac svetu, a svet Kragujevcu!
 
Kragujevac ima čast da bude domaćin ove faze projekta, posle Sent Etjena, Londona i Milana, a pre Ljubljane, Graca, Ćešina, Helsinkija, Bilbaoa, Taljina i Brisela. BDW je odabrao upravo Kragujevac kao fokus svog HUMAN CITIES/ rada, zbog neverovatne istorijske važnosti njegovog urbanističkog i industrijskog nasleđa u srcu Srbije, kao i izazovnog trenutka u kome se grad nalazi, na raskrsnici moguće postindustrijske sudbine i razvoja kao regionalnog univerzitetskog centra sa 20.000 studenata.

Inicijativa “Kreativni Veliki park Grada Kragujevca” je doprinos Beogradske nedelje dizajna projektu “HUMAN CITIES/ Challenging the City Scale 2014-2018”, koji je ko-finansiran od strane EU programa Kreativna Evropa, kao deo strogo neprofitne kampanje Beogradske nedelje dizajna za gradnju “100 kreativnih igrališta za decu Srbije”, koja je omogućena donacijom Fondacije Dragice Nikolić gradu Kragujevcu.

Program događaja:

Program “HUMAN CITIES/ SHARING CLOUD" obuhvata uzbudljivu, inspirativnu kreativnu konferenciju u potrazi za “dizajn-razmišljanjem” i “participativnim urbanizmom” u Srbiji i Evropi danas, kao i izložbu radova svih partnera projekta "Human Cities/ Challenging the City Scale 2014-2018", među kojima je projekat Beogradske nedelje dizajna kao srpskog predstavnika u ovom EU projektu - "Kreativni Veliki park" - realizovan kao privatno/javno partnerstvo Fondacije Dragica Nikolić i Grada Kragujevca.

Međunarodna konferencija "HUMAN CITIES/ SHARING CLOUD - Kragujevac 2017” predstavlja jedinstvenu priliku za angažovane građane i građanska udruženja, gradske administracije, univerzitete, urbaniste, arhitekte, kreativce, umetnike, ekonomiste, medije, kao i studente svih vokacija, da se upoznaju sa najnovijim evropskim projektima o istraživanju načina na koji stanovnici mogu da zauzmu svoje mesto u planiranju savremenog grada koji se konstantno razvija (pre svega putem eksperimenata u urbanom prostoru), kao i načina kako da se bolje osmisli gradski suživot, kao izvor dobrobiti i kvaliteta života građana. Ove strukturne promene utiču kako na ljude tako i na mesta - kao što su radnje, trgovi, parkovi ili ulice u mesnim ili gradskim centrima.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..