U ponedeljak / 16.1.2017. / 18:00 -  Pozivamo vas da sa umetnicom Marijanom Markoskom,  gostom Draganom Protićem Protom i kustoskinjom Aleksandrom Sekulić pogledamo zajedno izložbu “Dva zida – Aurelie William Levaux i Marijana Markoska“ i razgovaramo o njenim raznovrsnim kritičkim i umentičkim apsektima. Izložba će biti otvorena u CZKD do 22. 01. 2017.

Dva naspramna zida u Centru za kulturnu dekontaminaciju naseljena su radovima dve umetnice, Aurelie William Levaux iz Liježa i Marijane Markoske iz Beograda. Radovi Aurelie William Levaux, umetnice iz Belgije, crteži na tekstilu, proizašli su iz kontekstualizacije neposrednog dominantnog i kritičkog diskursa, alternativne kulture i feminističke kritike: reinterpretirane slike kolonijalnog imaginarijuma, religiozne tabloe i naglašene patrijarhalne konstrukte rastvara u oslobađajućoj ironiji, ogoljava ih i oživljava pobunu protiv svođenja na predviđeno mesto žene i umetnosti. Marijana Markoska izvela je ponovo svoju formativnu kulturu: punk i fanzinsku estetiku. Devalvacija fanzinske političke subverzije, kulturalizacija ove prakse, omogućila je divljanje cena fetišiziranih materijalnih ostataka jedne pobune. Markoska je aberacijom izvukla simbole, pratila i svojim telom ponovo izvela formule i mehanizme redukcije kojom se punk i fanzinska kultura dizajnom pripitomljavala i normalizovala.

Agonistička arhitektura izložbe je podsećanje na današnje mesto umetnosti, na zid, granicu autonomne zone umetnosti i zaoštrenih društvenih borbi, na žičane i „zidove koje će Oni sami graditi“ preko kojih nepredviđeni neće prelaziti. Patrijarhalna, kolonijalna, kapitalistička i feudalna, „prava tradicija“ na kojoj su ovi zidovi izrasli ovde je dekonstruisana otetim prizorima, uzviknutim rečenicama, telima.

Izložbom „Dva Zida“, Centar za kulturnu dekontaminaciju najavljuje kontra-manifestaciju 40. godišnjici punk pokreta u 2017. godini: Never Mind 40, povodom 40. godišnjice izlaska albuma Never Mind the Bollocks grupe Sex Pistols.

Vode i razgovaraju: Aleksandra Sekulić, Marijana Markoska i Dragan Protić -Prota
 
Podrška: Ministarstvo kulture i medija Republike Srbije


<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..