U okviru projekta  Frontiers in Retreat  koji okuplja međunarodne umetničke rezidencijalne programe i pokreće multidisciplinarni dijalog o ekološkim pitanjima, od 16. oktobra do 15. decembra gost Artist in Residence programa Kc Grad-a je irski umetnik Karl Gifni. Karl je vizuelni umetnik koji istražuje socijalni kapital kroz empirijska istraživanja i performanse, iznoseći to kroz različite aktivnosti poput pčelarstva, rudarstva ili modifikovanja automobila. On radi u eklektičnim okruženjima počevši od uzgajališta morskih konjica, preko crkava do autoputeva.

Tokom svog rezidencijalnog programa, Karl je dokumentovao iskustva koja je stekao za vreme boravka u Sirogojnu. Tokom dve nedelje, koliko je proveo u autentičnom okruženju Sirogojna, boravak mu je poslužio kao inspiracija da napravi kratki nemi film, koji koristi kao alatku u svom radu. Za svoje istraživanje on je osmislio i svojevrsni i jedinstveni kostim koji mu služi kao conversation starter. Taj kostim je u stvari, šareni vuneni džemper sa tradicionalnim motivima proizveden u Sirogojnu.

Trenutno Karl svoje eksperimente i istraživanje socijanog kapitala vrši u Beogradu koristeći javne prostore kao svoju društvenu laboratoriju. Noseći svoj kostim on privlači pažnju prolaznika i prolaznica i na taj način započinje ćaskanje sa njima. Većinu razgovora snima i montira, kako bi od njih napravio svojevrsnu muzičku podlogu za nemi film koji će u potpunosti biti inspirisan boravkom u Srbiji.

Projekat Frontiers In Retreat se realizuje uz podršku EU programa za kulturu i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

www.frontiersinretreat.org

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..