Beograd korak po korak je program šetnji namenjen turističkim posetiocima grada i njegovim stanovnicima. Odabir tema i osmišanjavanje scenarija šetnji balansira tri pristupa: turistički, aktivistički i edukativni. Cilj je da se ovakvim načinom kretanja tretiraju prepoznati problemi i izazovi u razvoju grada, stavljajući ga u kontekst društvene istorije, svakodnevice i kultura koje su ga obeležile. Šetnje su: "Dva lika Beograda" – subota, 08. 10. 2016; 12h, "Trgovi i parkovi, slučajno nasleđe" – subota,15. 10. 2016; 12h i "Stvaranje grada: Beograd na vodi" – subota, 22. 10. 2016; 12h

Učesnici šetnji tako otkrivaju kako da iz različitih uglova upoznaju nova lica trgova, ulica, parkova, prolaza kao neformalnih spomenika nasleđa i savremenih procesa promena.

Program realizuje Tačka Komunikacije, uz podršku Smart akademije, Trag fondacije i Ministarsva kulture i informisanja i mreže My European City.

Prijave za šetnje se vrše putem mejl adrese Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., do dan pred svaku šetnju.

Cena svake šetnje je 300 dinara po učesniku. Šetnje u proseku traju oko dva sata.

Detaljni opisi šetnji:

Dva lika Beograda
„Beogradska obala: uputstvo za korišćenje“

Deo beogradske obale koji se nalazi između kargo-luke na Dunavu i putničkog pristaništa na Savi otkriva priču o nastanku dva lika Beograda, koja su se razvijala na dve strane gradskog grebena. Istorijska razlika u urbanim matricama dunavske i savske padine postala je još složenija u dvadesetom veku, sa ubrzanom industrijalizacijom i urbanizacijom. Šetalište uz obalu će poslužiti kao instrument za proučavanje zoniranja grada u različitim urbanističkim planovima, nastalim u specifičnim kulturnim, ekonomskim i političkim okolnostima. Promena i preklapanje ambijenata kroz koje se prolazi šetalištem, od industrijskog okruženja, preko kulturnog i istorijskog nasleđa, do objekata sporta i razonode, otkriva preplitanje planova koji su oblikovali urbanizam Beograda u dvadesetom veku.

Putanja kretnja: Termoelektrana „Snaga i svetlost“ – Stambeno naselje na dunavskom keju – Spomenik „Menora u plamenu“ – Sportski centar „Milan Gale Muškatiorvić“ – Beton hala

Datum: Subota, 08.10. u 12 časova, poslednja autobuska stanica 24 kod sportskog centra Milan Gale Muškatirović

Šetnju vodi:
Marija Martinović, arhitekta. Marija je završila Arhitektonski fakultet u Beogradu i trenutno je kandidat na doktorskim studijama na istom fakultetu. Bavi se istorijom i teorijom arhitekture i vodila je različite programe u okviru Beogradske nedelje arhitekture – BINA, kao i brojne šetnje kroz arhitekturu Beograda u okviru rada u nacionalnoj sekciji „Međunarodne radne grupe za dokumentaciju i konzervaciju građevina, mesta i celina modernog pokreta u arhitekturi“ – Dokomomo.
Trgovi i parkovi, slučajno nasleđe

„Kontinuitet neplaniranja“

U ovoj šetnji dokazaćemo jednu zapanjujuću tezu: nijedan od javnih prostora centra Beograda nije nastao pažljivim promišljanjem i projektovanjem već parcijalnim oblikovanjem tokom dužeg vremenskog perioda koje je uglavnom zavisilo od niza slučajnih okolnosti. Mnogi od njih, uključujući i sam Trg republike, su pritom još uvek nedovršeni. Šta nam to govori o prošlosti urbanog planiranja Beograda a šta o sadašnjosti? Kolika je (ne)briga o javnim prostorima Beograda? Da li je u pitanju pojava dugog trajanja i može li se iz nje nešto naučiti o našem gradu i njegovom urbanizmu?

Putanja kretanja: Studentski trg – Trg republike – Terazije – Trg Nikole Pašića – Crkva Svetog Marka – Manjež – Slavija

Datum: Subota, 15.10 u 12 časova, Studentski trg ispred zgrade Rektorata na Studentskom trgu

Šetnju vodi:
Vladimir Dulović ,Tačkako munikacije

Rođen i odrastao u Beogradu. Diplomirani istoričar koji je znanje sticao u Beogradu i Budimpešti. Radi kao pisac, urednik, predavač, turistički vodič i stručni saradnik u organizaciji Tačka komunikacije. Hobi mu je istorija Beograda a njegova strast da prezentuje svoj rodni grad posetiocima.

Stvaranje grada: Beograd na vodi
U mraku medijskog sjaja – mehanizmi i procesi implementacije megaprojekata, netrasparentnih odluka i (ne)učešća građana u stvaranju grada“

Projekat Beograd na vodi nesumnjivo je projekat od velikog značaja za Srbiju i Beograda i njegove ideje su u medijima naširoko predstavljene, ali se o procesima i njegovoj implementaciji u javnosti malo zna. Na koji način je projekat sa blještavih bilborda ućutkao skoro sto godina ponavljanu mantru silaska grada na reku i vrtoglavom brzinom se sručio u centralnu zonu grada? Šta tome prethodi i koje posledice donosi? Koja je stvara težina najavljivanih milionskih investicija i ima li u njima progresa? Upoznaćemo Beograd koji se rađa na priobalju, osvetlićemo šta nam govore procesi realizacije projekta i zaviriti u obećanu, ali i već vidljivu, sazidanu budućnost, kao i u iskustva borbe grupe građana za krojenje grada daleko od očiju javnosti.

Putanja kretanja: Železnička stanica – Karađorđeva – plato ispred zgrade „Geozavoda“ – obilazak zgrade „Geozavoda“ – Hercegovačka ulica – plato ispred restorana Savanova – pogled na Stambene kule u izgradnji – šetnja Promenadom

Datum: subota, 22.10 u 12 časova, ispred Želzničke stanice

Šetnju vodi:
Ljubica Slavković, arhitekta.

Ljubica je arhitekta i istraživač čije interesovanja leži u kompleksnosti grada, njegovom razumevanju i razvijanju. Pored arhitektonske prakse, aktivna je kao novinar saradnik publikacija iz zemlje i inostranstva i deo je građanske inicijative Ne da(vi)mo Beograd.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..