Muzej primenjene umetnosti od 04.08.2016. - Semantika reči master ima više ishodišta u zavisnosti od forme u kojoj se pojavljuje. Takva je i sudbina mastera umetnosti, nepredvidiva sa više mogućnosti, uslovljenih životnim okolnostima. Master su otključana vrata pred velikim očekivanjima. Šansa da zvanje ne ostane reč koja lebdi, već da dobije željeni smisao ispunjen sadržajem. Ona podrazumeva uspešnu umetničku karijeru, neprekidno usavršavanje. Karakter kredibilne ličnosti. Radost dostignuća autentičnog kreativnog rukopisa pomešanu sa teretom misionarske uloge posvećenika struke.


Reč master ima i značenje vrhunskog autoriteta ili nastavnika, učitelja, slično japanskoj reči sensei (u izvornom značenju prvorođeni,) i u sebi nosi atribut poštovanja, časti. Kreativni potencijali vizuelne i verbalne komunikacije su vrhunska dostignuća ljudske evolucije. Jezik je živa materija kao i umetnost. Obe se menjaju, evoluiraju stvarajući nove i neuhvatljive forme i značenja.

Aware japanska reč za svest o prolaznosti, gorko slatki tren koji bledi u trenutku transcedentalne lepote.

Gumusservi turska reč za svetlost meseca koja obasjava vodu

Tsundoku japanska reč podrazumeva kupovinu knjiga koje se gomilaju nepročitane sa nadom da će jednom kad za to bude bilo više vremena, biti pročitane Saudade portugalska reč za duboko emotivno stanje nostalgije ili setne čežnje za nekim ili nečim što se nosi potisnuto u sebi, često sa saznanjem da se ta osoba ili to nešto nikad neće vratiti. Toska ruska reč za osećaj duhovne patnje, često bez posebnog razloga. Neki put umrtvljenost duše, nejasan nemir, osećaj životne dosade.
Komorebi japanska reč koja označava sunčevu svetlost koja se prelama kroz lišće drveća Fernweh nemačka reč- želja, čežnja da se putuje u daleke zemlje, osećaj nostalgije za mestima gde nikada niste bili.

Master latinsko poreklo,

(glagol) ovladati, rukovoditi, savladati, upravljati, zagospodariti.

(pridev) glavni, matični, vodeći.

(imenica) direktor, gazda, gospodar, magistar, majstor, original, poslodavac, umetnik, upravnik, učitelj, veliki slikar

Dekan Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu
red. prof. Zoran Blažina

Komesar izložbe:
Zlatko Cvetković, doc.

Arhitekte izložbe:
Tijana Sekulić, vanr. prof.
Mladen Vračević, doc.

Autor korice kataloga, plakata i pozivnice:
Nenad Ćirković, student pod mentorstvom red. prof. Zdravka Mićanovića

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..