Izložba slika “Ciklusi” Krunislava Stojanovskog otvara se u sredu, 25. maja u 18.30h u Umetničkom paviljonu ”Cvijeta Zuzorić”. Retrospektivnu izložbu ovog makedonskog umetnika svečano će otvoriti njena ekselencija Vera Jovanovska – Tipko,  ambasador Makedonije u Srbiji. Izložba „Ciklusi“ predstavlja presek slikarskog opusa Krunislava Stojanovskog, koji se, pored slikarstva izražava i u medijima crteža, fotografije, videa, ambijentalnim instalacijama, pisanjem i edukacijom. Ova postavka obuhvata slike iz ciklusa: Lica, Zemlja, Kristali, Energije, Kalevala, Reljefi, Prostori i Meandri.

Teme u njegovom stvaralaštvu imaju socijalnu, humanističku, ekološku i političku konotaciju sa akcentom na pojedinca i njegovu ulogu u savremenom društvu. Pozicija „malog“ ili „običnog“ čoveka, pojedinca koji je žrtva u nemirnim vremenima motivska je inspiracija umetnika u ciklusu Lica. Ekološke teme zastupljene su u ciklusima Zemlja i Kristali, odnosno u njihovim krajnostima: pesimistično u Zemlji (slikajući direktno vatrom na platnu) i asocirajući na lepotu prirode u Kristalima (kombinujući lazurno i pastozno slikanje). Specifični finski mit Kalevala sačinjen od pedeset pesama, Stojanovski je obradio kroz isto toliko enformel kompozicija. Ovo opredeljenje se nastavlja u ciklusu Reljefi, korišćenjem dominacije jedne boje (crvena, ljubičasta, bela ili zelena) i dodavanjem prirodnih materijala poput peska, piljevine, platna, stakla...Organske forme implicitno upućuju na prirodu koja nas okružuje, na mikro i makro svet a kolorit po rečima autora na „čitanje osjećaja nostalgije prema jugu“. U seriji radova Energije, prskanjem, grebanjem po platnu ili iscrtavanjem, postignut je efekat treperenja i vibriranja motiva. U Prostorima kroz boju i plohu, i njihovu dominaciju i međusobnu interakciju, nastale su kompozicije, koje se pozivaju na Rotka i Maljeviča. Slike u ciklusu Meandri su nastale kao omaž slikaru Juliju Kniferu.

Pre Beograda, ovu izložbu je mogla da pogleda, između ostalih, publika u Muzeju grada Skoplja, u gradskim galerijama Kumanova, Štipa, Prilepa, Velesa i drugih gradova u Makedoniji, a nakon srpske prestonice izložba će gostovati u Kraljevu, Hrvatskoj, Minhenu i Torinu.

Rođen je 1969. u Skoplju. ALU u Zagrebu u klasi akademika prof. Đure Sedera završio je 1998. Diplomirao je na Public Art u klasi Dr. Agnes Denes (SAD), na SommerAkademie Salzburg, u Austriji 1997.

Član HDLU od 1997, a HZSU-a od 2004. i HULULK-a od 2013.

U periodu 1990/99 radio je kao novinar iz oblasti kulture u časopisima, radiјu i na televiziji.

Od 1995. do danas organizator je različitih umetničkih projekata međunarodnog karaktera. Za Restauratorski zavod u Zagrebu (zidno slikarstvo) radio je 2000. i 2001.

Izlagao je na preko 40 samostalnih i preko 50 grupnih izlozbi u dvadesetak zemalja u svijetu.

Živi i radi u Zagrebu i Skoplju.

Izložba traje do 30. maja 2016. godine.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..