Izložba "6. april 1941.", biće otvorena u Kući kralja Petra I, ustanovi kulture GO Savski venac, u sredu, 6. aprila 2016, u 17 časova. Ovom izložbom, koju u saradnji organizuju Gradska opština Savski venac i Udruženje "Beogradski maketarski klub", biće obeležena 75. godišnjica od početka napada sila Osovine na Beograd, u Drugom svetskom ratu. Izložbu će otvoriti Branimir Gajić, član Veća Gradske opštine Savski venac i Igor Černiševski, potpredsednik "Beogradskog maketarskog kluba".

 

Izložba "6. april 1941." kroz izložene makete ilustrovaće istorijski i tehnološki trenutak vojne avijacije Kraljevine Jugoslavije za vreme napada. Članovi “Beogradskog maketarskog kluba” u svojoj kolekciji poseduju makete većine najznačajnijih vazduhoplova koji su bili u sastavu našeg vojnog vazduhoplovstva i vazduhoplovstva sila Osovine 6. aprila 1941, uglavnom u razmeri 1/72, te je ideja da se ovom postavkom obeleži značajan trenutak u istoriji naše zemlje. Manji broj maketa u razmeri 1/48 i/ili 1/32 dodatno će istaći najbitnije tipove vazduhoplova.

 

Izložbu će upotpuniti foto-materijal od pedesetak fotografija i istorijski pano o 6. aprilu 1941. koji će na srspkom i engleskom jeziku propratiti izložene fotografije i makete. Posebna pažnja biće posvećena fotografijama sa prikazom stradanja Topčiderskog brda i Senjaka u bombardovanju 6.aprila 1941, u cilju informisanja mladih i lokalne zajednice o tim istorijskim trenucima.

 

Kao prateći program uz izložbu, u četvrtak 7. aprila 2016, u Kući kralja Petra I, 17 časova biće organizovano predavanje sa temom "Emili nad Beogradom", predavač: Boris Ciglić.

 

Izložba će biti otvorena 9. aprila 2016, radnim danima od 12 do 18 i subotu od 10 do 14h. Ulaz slobodan.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..