Izložba autoportreta ”CURRICULUM VITAE”, studenata master studija fotografije Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu će biti otvorena u nedelju 27. marta u 20h u Galeriji ŠTAB. Izložba će trajati do četvrtka 31. marta, a radno vreme galerije je od 10 do 22h.Mahom preplašeni, ukočenog lica i pogleda, prvi ljudi koji su seli ispred glomaznih fotoaparata uradili su to najviše iz znatiželje. Videti svoj odraz u ogledalu, imati savršeni dokaz postojanja koje je pravilo novo čudo tehnologije bilo je jače od svega.

 

 

Slična situacija bila je i sa onima koji su se nalazili iza fotoaparata. Gotovo 180 godina prvi portreti i autoportreti deluju smešno, groteskno i banalno. Do pre dvadesetak godina nije postojao fotograf koji nije fotografisao sebe. Danas gotovo da ne postoji osoba koja nije fotografisala sebe.

 

Fotografi Anđela Petrovski, Pavle Kaplanec, Sofija Modošanov, Danilo Mijatović, Ivana Tešić i Kristina Ćirić grupa mladih autora iz iste klase, a potpuno različiti u tretmanu fotografije. Zajedničko im je da pripadaju kulturi Instagrama, andorid mobilnih telefona, selfija. Vremenu u kojem je samoprezentacija podjednako važna kao i svaki drugi aspekt svakidašnjice, ne bitno da li se ona odvija putem društvenih mreža ili na mnoge druge načine. Jedan od podjednako popularnih vidova prezentacije je Curriculum vitae, gde se od vas traži da igrate po određenim pravilima. A kada je fotografija za CV u pitanju to su određena strogost i direktan pogled. S druge strane kada ste fotograf kao oni, CV može da bude i samo jedan ili više autoportreta koji će na najbolji mogući način pokazati ono što ste. Tako na primer, crno-beli autoportret Anđele Petrovski snimljen u pažljivo aranžiranom enterijeru veoma lako može da se nadoveže na njen ciklus fotografija ’’Na kafi’’. Pavle Kaplanec se predstavlja u studiju sa karakterističnim osvetljenjem i specijalnim efektima tipičnim za neke njegove fotografije. Danilo Mijatović izlazi sa minimalističko konceptualnim pristupom, a Sofija Modošanov sa serijom crno-belih veoma intimnih autoportreta filmske narativnosti. Zajedno sa Ivanom Tešić i Kristinom Ćirić njihovi autoportreti se kreću od sofisticiranih, preko instagramskih, konceptualnih, komercijalnih, filmskih. Dozvoljavaju više različitih tumačenja, jer ih ne prikazuju kao stereotipne aktere klasičnih CV fotografija, a ni fotografe sa fotoaparatima, u studiju, sa radovima, odnosno u bukvalnom smislu te reči. - Mr Jelena Matić

 

Učesnici:


Andjela Petrovski
Kristina Ćirić
Ivana Tešić
Pavle Kaplanec
Sofija Modošanov
Danilo Mijatović

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..