Slavica Erdeljanović Curk: „ TRAGANJE ZA LAKOĆOM POSTOJANJA - Svet Koukija Tsuritanija je moguće osluškivati i doživeti samo u tišini i osami. Brodski je savetovao da stihove uvek treba čitati tako da stavimo sebe na mesto pesnika. Po tom receptu se može uroniti i u likovno delo. Praiskonska je želja da se pobegne od teskobe, ka nebu, ka Tvorcu, sigurnom utočištu, nekom svom dlanu. Kouki uspeva da nas primi u taj svoj bezbolni svet, da, na cepelinu ili u snu, uhvativši se za obruč poletimo ka svom gnezdu.

 

Isprepletane ruke u laganom zagrljaju, nedodiru, u obruču koji privija, a ne steže, koji štiti i ne sputava. Zastaje dah. Naziv “Tišina” nije ni potreban. Pred tom grafikom, pred tim prizorom, oseća se takav stepen umilnosti i ekstaze koji se može meriti sa doživljavanjem Rodenovog ili Klimtovog poljupca!

 


Sve proživljeno se kroz sećanja neminovno taloži i nisu bitni izvori na putu između Istoka i Zapada, već je važna samo Koukijeva snaga i sugestivnost da nam prenese svoje misli i snove, koji su rezultat njegove izuzetno bogate i složene prirode.

 

O autoru:

 

Rođen u Tokiju 1967. godine, 1992.  završio slikarstvo i magistrirao na Umetničkoj akademiji Kanazava. Preko 50 samostalnih i preko 80 grupnih izložbi izložbi u Japanu i širom sveta. Dobitnik je oko 20 važnih nagrada različitih zemalja. Njegova dela dela našla su mesto u kolekcijama sledećih institucija: Kongresna biblioteka (SAD),  Umetnička akademija Kanazava, Muzej umetnosti Kurobe (Japan), Muzej savremene umetnosti (Rumunija), Akademija Kirkvud (SAD); Udruženje muzeja slikarstva i skulpture (Turska); Međunarodni Muzej bijenala grafika (Italija), Kolekcija grafičkih otisaka Aberistvajt (UK), Gdanjski kulturni arhipelag (Poljska), Centar za promociju kulture „Gaude Mater“ (Poljska), Muzejska arhiva zamka Kastiljone Abruco (Italija).


Gotovo isključivo, Tsuritani radi monohromatske (crno-bele) mezotinte ponekad drvoreze, ređe bakropise i akvatinte, a samo sporadično koristi tehniku Chine-colle. Prema sopstvenim rečima, u svojim radovima kombinuje elemente tradicionalne japanske umetnosti sa tradicijom evropske grafike. Za sadržaj svojih radova, ovaj umetnik bira maštovite i snolike sadržaje snažnog poetskog izraza.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..