izopstenje-lazar-mijanovicU PETAK 02.10.2015. U 19h, u galeriji ŠTAB je otvaranje izložbe umetnika LAZARA MIJANOVIĆA. Organizator izložbe je SAVAMALA KOLEKTIV. SMK je samo za Vas opremio Galeriju ŠTAB poput Vaše dnevne sobe. Prva dva petka ovog oktobra (02. i 09. oktobar) svratite u Zonu Komfora, projekat u kome učestvuje svako ko prisustvuje.

 

Prvog petka, 02.10. od 19 časova, Zonu Komfora, pod nazivom (Iz)opštenje, svojim crtežima i prisustvom demonstriraće Lazar Mijanović.

 

Narednog petka, 09.10. u isto vreme, čekaće Vas ista fotelja. Ovog puta okrenuta ka izlogu spoljašnjeg sveta. U Vašu već etabliranu zonu komfora uleteće neko nepozvan…

 

Lazar Mijanović, telentovani mladi umetnik, provodi većinu svog vremena, kako slobodnog tako i kreativnog, u zagušljivim prostorijama, zaglavljen u neku udobnu stolicu, uz pivo, a često i društvo. Duhovno odnešen u duboke misli o društvenom stanju, demagogiji novih medija i rešavanjem popularnih problema na koje naleće prilikom menjanja televiziskih kanala. Od malih nogu bio je svesan da kad je reč o svetu koji nas okružuje zapravo se radi o svetu od koga smo mi zazidano zaštićeni. Mladom umetniku se kreativnost radjala iz doma i širila po njemu. Mali Lazar svoj talenat ispoljavao je u obliku "ukrašavanja" raznih kućnih elemenata, naročito knjiga i fotografija, što je njegove roditelje “oduševljavalo". Kada su mu nametno objasnili pojam imovine i njenu neprikosnovenu vrednost koja stvara komfor njihovog doma, Lazar, morao je to prihvatiti, nasuprot dubokom razočarenju. Shvativši da njegovoj progresivnoj ideji nema budućnosti odlučio je da apstraktne forme sa knjiga i sa poleđina fotografija zameni apsolutnom nezainteresovanošću za umetnost, sve do kraja svojih srednjoškolskih dana, kada iznenada odlučuje da upiše Fakultet Primenjenih umetnosti i diplomira 5 godina kasnije na odseku grafika i knjiga u klasi Rastka Ćirića.

 

Lazar Mijanović učestvovao je na mnogobrojnim grupnim izložbama, kao i na ovogodišnjem Devet festivalu u Ciglani.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..