Od 03.-13. oktobra 2015. - Trg Nikole Pašića - Izložba “Vienna/Serbia RAW – Naše nove komšije” rezultat je fotografskih i video radionica koje su se održale između maja i juna 2015. godine sa migrantima u dva grada Srbije (Subotica i Beograd) i Beču. Radionice su bile bazirane na umetničkoj praksi fotografskog kolektiva “Belgrade Raw” iz Srbije u saradnji sa organizacijom iz Beča BLOCKFREI. U radu na radionicama učestvovao je i Srđan Keča, istaknuti reditelj dokumentarinih filmova mlađe generacije.

 

Učesnici su tokom projekta imali prilike da razmene svoja iskustva sa ostalima kao i da rade sa već postojećim fotografskim materijalom ili da naprave novi u kojem se bave svojom prošlošću kao i svojim trenutnim okruženjem.


Osim pomenutih aktivnosti, kolektiv Belgrade Raw istovremeno je istraživao i reakcije okoline u kojoj se izbeglice nalaze, određujući ovaj aspekt kao odlučujući za određivanje njihove pozicije u novom društvu.

 

Projekat koristi dokumentarnu fotografiju u kontekstu bavljenja jednom od najrelevantnijih političko-društvenih tema današnjice – temom izbeglica – koja je zajednička za obe zemlje, Srbiju i Austriju, kako bi podstakla veću vidljivost i podizanje svesti o njihovom postojanju u našim sredinama, kultura iz kojih dolaze i nose sa sobom kao i svakodnevnim problemima sa kojima se suočavaju.

 

Izložba u Beogradu biće održana u javnom prostoru I prikazaće video fotografije koje su nastale tokom trajanja radionica.


U novembru 2015. izložba će biti pokazana u Beču u javnom prostoru.

 

Projekat su podržali ERSTE Fondacija, Kancelarija Austrijske savezne vlade kao i 10. bečki okrug.


Izložba je deo programa međunarodnog Transevropa Festivala, koji se održava u Beogradu od 1. do 5. oktobra.

 

U atmosferi izrazito dinamične fotografske i umetničke produkcije delovanje kolektiva Belgrade Raw, kojeg čini 10 članova, predstavlja nesvakidašnju pojavu. Nastao je gotovo slučajno, bez nekih velikih očekivanja i pretenzija. Oformila ga je generacija mlađih autora povezana identičnim stavovima prema fotografskom mediju, a pre svega u cilju svakodnevnog, subjektivnog beleženja Beograda, grada u kojem je rođena, živi i radi.

 

Kolektiv Belgrade Raw je do sada izlagao na nekoliko važnih izložbi i manifestacija među kojima su “Donumenta’’ u Regenzburgu 2011. godine i u Salonu muzeja savremene umetnosti (Srbija, Beograd) u okviru izložbe ’’Fotodokumenti 02’’ 2012.

 

BLOCKFREI je udruženje osnovano 2013. godine u Beču sa namerom da odgovori na potrebe dijaspore sa prostora bivše Jugoslavije, da se na adekvatan način predstave i pozicioniraju u austrijskom društvu, a posebno u Beču gde čine nezanemariv činilac austrijskog društva, pa tako i u polju umetnosti i kulture. BLOCKFREI nastoji da omogući što veću vidljivost savremene kulturno-umetničke produkcije sa ovih prostora, kao i umetnika i kulturnih radnika sa pomenutim emigrantskim poreklom koji žive u Austriji. Misija organizacije je da doprinese međusobnoj povezanosti ovih umetničkih zajednica, kao i da potpomogne njihovo umrežavanje s austijskim institucijama i širom austrijskom publikom, pozicionirajući ih kao integralan deo ovdašnje bogate internacionalne i multikulturalne umetničke scene.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..