Obaveštavam vas da se izložba skulptura Ratka Vulanovića POTRAGA ZA ITAKOM otvara u sredu, 12. avgusta 2015. u 19 časova u Galeriji ULUS. Jedan od najznačajnih vajara današnjice, Vulanović na ovoj izložbi premijerno predstavlja kompozicije od drveta nastale u poslednje tri godine.

 

Pišući o tome da Ratko svojim delom može da stane rame uz rame sa najvećim skulptorima monumentalne skulpture Kalderom, Murom, Neizvesnim, Džamonjom, Gerikom, autor teksta u katalogu arhitekta Mihajlo Mitrović još ističe:

 

„ ...I tako lutajući za svojim vizijama Ratko se jednog dana obreo na obalama Jonskog mora, i to baš na Itaci, kraljevini Odiseja, mestu bogate pomorske arheologije, mestu na kome je završio Odisej. Zaronio je u plave dubine, duboko u more, i rekonstruisao nigde poznate simbole Odisejevog brodovlja. Pod njegovim šakama rekonstruisani su fragmenti, skulptoralni elementi, sa prova, sa katarki, sa bokova lađa, sa ostataka prestola. To su simboli navigacionih instrumenata, signalni znaci za sporazumevanje na otvorenom moru, zupčanici i koturače i još što šta neočekivanog. Svi ti fragmenti su obrađeni tako da je svaki od njih pojedinačno predstalja vredno skulptoralno delo.

Pa evo deo itačkog prtljaga sad je pred vama, ne trebaju vam tumači, Ratkov umetnički iskaz sve vam kazuje.

 

Ova izložba je mali intermeco potreban da se odmore ruke od ljutog kamena i čvornovitog dreta i da se u monumetalizam unese obrok poezije bez koje nema komplatnnog umetničkog dela. Ali Ratkova energija je nezaustavljiva. Paralelno sa ovom izložbom istovremeno se održava u galeriji Radio televizije Srbije druga veća izložba: „Atlantida“ izvedena u celosti u kamenu. To je sad prilika da se u širem obimu sagleda najnovije Ratkovo stvaralaštvo. Ako se još podsetimo da se Ratkova dela pored pomenutih kamenih gradova nalaze na trgovima, u muzejima, na Adi, Tašmajdanskom parku, Narodnom muzeju u Beogradu, u Stokholmu u Nobelovoj fondaciji – onda slobodno mođemo da zaključimo da se onoj pomenutoj petorici veličanstvenih mora dodati i ime Ratka Vulanovića“ Mihajlo Mitrović, segment iz teksta u katalogu.

Biografija: Ratko Vulanović je rođen (1941) u selu Laz kraj Nikšića. Završio je Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu i postdiplmske studije na istom fakultetu. Član ULUS-a od 1969. Dobitnik je stipendije iz fonda Moše Pijade. Izlagao je na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu, a samostalno: Beograd (1971, 1973, 1977, 1982, 1988, 1989, 2002); Zrenjanin (1977); Subotica (1977); Podgorica (1977, 1987, 1996); Nikšić (1992); Moskva (1993); Budva (1996); Bar (1997).

 

Učestvovao na vajarskim kolonijama i simpozijumima: simpozijum skulpture u kamenu, Ostrožac kod Bihaća; simpozijum za skulpturu u kamenu, Danilovgrad; Međunarodni studio za skulpturu, Crni Bor-Prilep; Međunarodni simpozijum skulpture u terakoti, Terra, Kikinda. Postavljene su mu skulpture u javnom prostoru: Danilovgrad, skulptura u mermeru; Ostrožac kod Bihaća, park skulpture; Slovenj Gradec, skulptura u kamenu; Podgorica, skulptura u aluminijumu, Aluminijumski kombinat; Budva, skulptura u kamenu na Trgu pjesnika. Nagrade: I nagrada za skulpturu na konkursu CK SOJ (1967); nagrada iz fonda Sretena Stojanovića 91971); specijalno priznanje na II izložbi jugoslovenskog portreta, Tuzla (19710; nagrada za samostalnu izložbu Beogradske zajednice kulure, Beograd (1982); nagrada Prostor (1983); nagrada Risto Stijović na jugoslovenskoj izložbi u Titogradu (1985); nagrada na Pančevačkoj izložbi jugoslovenske skulpture (1987); Politikina nagrada za skulpturu Veliki predeo, Beograd (1988); Nagrada Matija Ban za skulpturu na Adi Ciganliji.

 

Izložba traje do 25. avgusta 2015.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..