Pozivamo Vas da zajedno uživamo na otvaranju izložbe "Dodir vekova" unikatnog ručno pravljenog nakita beogradskog umetnika Mihajla Jovanovića u utorak 28. jula 2015. godine u 20h. Ekskluzivni brod "COMPASS" koji je usidren blizu  hotela " Jugoslavija " ovom postavkom otvara svoja vrata talentovanim beogradskim stvaraocima i u tom poduhvatu je jedinstven.

 

Mihajlo Jovanović (1950. Beograd), oko 40 godina, sa kraćim prekidima, bavi se ručnom izradom nakita i dizajniranjem dekorativnih predmeta od alpake koja potiče iz srpskih gradjanskih kuća sa kraja XIX i iz prve polovine XX veka.


Osnovu nakita čini narukvica, često u kombinaciji sa priveskom istog prepleta, ili privezak kao samostalan komad nakita.


Za obradu se najčešće koristi viljuška od alpake, srebra sa ili bez pozlate, koja se posle hemijskog tretmana, termički obradi do crvenog usijanja. Nakon hladjenja u pesku za livenje (72h), viljuška se oblikuje na željeni način. Sledi proces brušenja i višekratno poliranje sa finim granulacijama. Finalizacija se se vrši, ugradnjom bisera, poludragog kamena ili Swarovski kristalom.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..