U GALERIJI OPŠTINE VRAČAR, u četvrtak 9. jula u 19h - Izložba govori o tome kako je umetnost pomogla autorki da se prilagodi savremenom životu i lakše prihvati „skučenost“ posla sa punim radnim vremenom, od 9 do 17 sati. Nakon osnovnih studija, kada sam se zaposlila sa punim radnim vremenom i počela da provodim veći deo dana pod veštačkim osvetljenjem, pred kompjuterom, morala sam se odvići od tradicionalnih grafičkih tehnika (litografija, bakropis, akvatinta...).

 

Otkrivajući mogućnosti digitalne grafike, vremenom sam naučila kako da kreiram bezbedno, „vegetativno“, okruženje koje će mi nadoknaditi sate koje sam do tada slobodno provodila u prirodi, na otvorenom prostoru. Umetnost i kreativnost su mi pomogle, što se može sagledati kroz razvojne faze mog likovnog stvaralaštva, kaže Vensa Opavski.


Na izložbi će biti predstavljeni radovi iz različitih perioda od 2003 do danas u mediju crteža, grafike izvedene klasničnim i digitalnim tehnikama, različitih formata.


Izložbu priređuju Centar za likovno obrazovanje – Šumatovačka, i Opština Vračar.

 

POGLED KROZ PROZOR - Motivi vegetacije na radovima Vesne Opavski, svedeni su na simbolički nivo za označavanje pojma prirodnog. Ovde nije reč o suprotstavljanju prirodne inteligencije veštačkoj, niti je sam umetnički postupak jasno razgraničen, već prožimanju, poimanju stvarnosti koja je u današnjem kontekstu prirodna tj. istinita.  Rekla bih da umetnica teži  određenom romantizmu u digitalnoj umetnosti. Organska veza između sajber univerzuma i čovekove prirode, nagoveštava mogući pogled u budućnost, i podseća da svaki otvoreni prozor donosi novo iskustvo, novu sliku, novi doživljaj, Ksenija Marinković, istoričarka umetnosti.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..