Svake srede i nedelje, od 11 do 13h • cena ulaznice 100 din - Šta mislite, kako su izgledale tradicionalne porodične kuće u Africi? Zidovi kuća ukrašavani su muralima. Želite li da naučite jezik i poruke koje su “slikama zapisane” na zidovima? Svaka linija, svaki oblik, svaka boja nešto znači. Da li ste znali da kiša spira murale oslikane na zidovima kuća i da se oni svake godine ponovo nanose? Nijedan mural nikada nije isti!


Kreativne radionice za decu Afrički murali: razigrani zidovi prate aktuelnu izložbu Muzeja Tradicionalni murali Afrike koja prikazuje raznovrsnost stilova oslikavanja kuća širom Afrike.


Na kreativnim radionicama koje vodi Milica Josimov, vajar, deca će upoznati i kreirati murale u “afričkom stilu” - crtežom, bojom, oblikovanjem gline, kombinovanjem različitih materijala. Istovremeno, za odrasle posetioce kustosi Muzeja (Marija Ličina/ Dragan Mišković) prirediće vođenje kroz izložbu “Tradicionalni murali Afrike”, nakon čega sledi video projekcija.


Poput velikih formata slikarskog platna, zidovi kuća naroda Igbo (Nigerija), Gurunsi (Burkina Faso i Gana), Basoto i Ndebele (Južna Afrika) oplemenjeni su bojama, oslikani značenjima, ukrašeni simbolima, zato se i njihova sela bogata muralima često se nazivaju “galerije na otvorenom”.


U periodu letnjih odmora i raspusta - tokom jula i avgusta - srede i nedelje od 11 do 13 časova u Muzeju afričke umetnosti rezervisane su za programe stručnih vođenja kroz izložbe za sve posetioce, kao i za programe dečjih radionica, koji otkrivaju umetnost tradicionalnih murala Afrike.


Dobro došli u Muzej afričke umetnosti u Beogradu u sezoni Leto 2015!

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..