Pozivamo vas na otvaranje izložbe “Solidarnost”, u organizaciji Liceulice, u petak 19. juna u 20 časova, u Uličnoj galeriji. Izložba je deo četvrtog ciklusa programa Iz dobrih razloga, a kroz Liceulice nedelju, ova organizacija obeležava 5.jubilej, ali i podseća javnost na važnost neprestane i sveobuhvatne borbe za bolje društvo.

 

Solidarnost je ravnopravnost

 

Reč solidarnost se koristi da bi se označila socijalna kohezija i spremnost da se pruži podrška, pokaže empatija, te da se podele uspesi i neuspesi unutar grupe. Solidarnost stoji nasuprot moći, nejednakosti, samovolji i ličnim interesima, nasuprot opšteg dobra.

 

Međutim, da li solidarnost postoji i u kojoj je meri prisutna u svakodnevici našeg društva?

 

Živimo u svetu u kome nas logika vladajuće paradigme uvek svodi na puke atomizovane individue, terajući nas da zaboravimo solidarnost koja bi trebalo da bude osnova svakog društva – osnova koja bi nam pomogla u oblikovanju boljeg sveta. Ona je svakodnevica dobrih navika i poverenje u odnose.

 

Da li je uopšte potrebno podsećati na značaj koji solidarnost - ta svakodnevica dobrih navika i to poverenje u međusobne odnose - ima za zdravlje jednog društva? Mi mislimo da treba. Pogotovo danas i ovde. A vi? Šta vi mislite?

 

Sa ovim pitanjem krajem 2014. godine susrelo se i dvanaestoro umetnika i umetnica u okviru četvrtog ciklusa programa Iz dobrih razloga. Ilustrujući poznate citate, pesme i izjave na ovu temu oni su dali priliku drugima da se podsete na vrednost i značaj međusobnog razumevanja.

 

Učestvovali su sledeći autori Ivana Radić, Bruka Notes, Daniel Kovač, Igor Milanović, Jana Vuković, Tanja Stevanović, Aleksandar Saša Škorić, Žolt Kovač, Pavao Kuharić, Nemanja Obradović, Vanja Vikalo Linnch i Andrea Boroš.

 

Ovom prilikom izloženi su i radovi na istu ovu temu nastali na radionici održanoj na Fakultetu za medije i komunikacije. Radionica je bila namenjena studentima i njihovom učenju o važnosti primene društveno odgovornog dizajna.

 

Učestvovali: Jana Vuković, Nikola Rajić, Ines Glavaš, Jefimija Kocić, Miljan Ristić, Miloš Nikolić, Tijana Novčić, Anja Plovanić, Jovan Pavlović, Nevena Bošković i Tijana Nikolić.  

 

Liceulice je pre dve godine pokrenulo program Iz dobrih razloga sa idejom stvaranja zajednice posvećene angažovanim vizuelnim komunikacijama i promociji glasnog razgovora o društvenim  temama o kojima većina radije bira da ćuti.

 

Liceulice je organizacija koja od 2010. godine realizuje dugoročne programe direktne podrške marginalizovanim grupama kako bi im se omogućila veća ekonomska i socijalna uključenost. Ovaj program za podsticanje upošljavanja, socijalnog preduzetništva, aktivizma, filantropije i solidarnosti uspešno se razvija u Srbiji već četvrtu godinu, utičući sve osetnije na ublažavanje siromaštva i isključenosti.

Program Liceulice se realizuje kroz više aktivnosti, a najpoznatija od njih je izdavanje uličnog magazina Liceulice i njegova distribucija kroz mrežu prodavaca/korisnika, pripadnika marginalizovanih grupa, koji zarađuju 50 procenata od svakog prodatog primerka.

 

Magazin Liceulice posvećen je unapređenju civilnog društva kao i temama iz oblasti: filantropije, ekologije, volonterizma, aktivizma, itd. Do sada je izdato 25 brojeva u tiražu od 6000 primeraka.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..