Završen je DEV9T, prvi umetnički događaj, koji je u Ciglani od 8. do 14.juna, okupio sve one koji stvaraju, vole i bave se umetnošću. Kao i na početku, kada su skinuti okovi sa skulpture visoke devet metara, što je simbolično predstavljalo skidanje okova sa umetnosti, sinoć je paljenjem iste te skulpture na spektakularan način ozvaničen kraj ovakvog druženja, ali i najavljeno dalje stvaranje, opet simbolično, iz pepela.

 

DEV9T je prethodnih sedam dana posetilo blizu 15.000 ljudi, a najveći broj posetilaca zabeležen je tokom vikenda.

 

Umesto uobičajenih festivalskih bina, DEV9T je imao favele - kreativne zone, na kojima su se danonoćno smenjivali umetnici i mnogobrojna publika.

 

Podsećamo da se na otvorenom konkursu prijavilo oko 500 umetnika, a odabrani su imali priliku da prikažu svoj rad u posebno instaliranoj galeriji.

 

Slikarstvo, vajarstvo, grafika, fotografija, film, pozorište, muzika kao i subkulture, poput grafita i skejtbordinga, činili su devet celina ove sedmodnevne manifestacije, gde su se jednako prezentovali i mladi i novi i neafirmisani i uveliko afirmisani umetnici.

 

Preko 25 radionica, na kojima je prisustvovalo preko 200 ljudi, održalo se u Ciglani.

 

Svih sedam dana posetioci su uživali i u bogatom muzičkom programu, koji su činili koncerti i DJ nastupi: Lollobrigida (prvi put u akustičnom nastupu), Marko Louis, Xanax, Naked, Fish in Oil, Jovan Maljoković, Svemirci, Marko Nastić, Vlada Janjić, HETEM, MKDSL, Tijana T, Dejan Milićević, Mikri, Iron, Cjofo MC, Lea Dobričić, Vemić, Ensh, Multietnička atrakcija, Rebel B, Phase Codex, Dojo, The Flash Community i mnogi drugi...

 

U okviru muzičkog programa u petak veče održan je ''burn Residency Mix Off'', kada su posetioci Ciglane, imali jedinstvenu priliku da čuju finaliste burn residency takmičenja.

 

DEV9T ima za cilj da umetnicima omogući potpunu slobodu da budu to što jesu i da stvaraju kako žele. Bio je koncipiran tako da epicenter interesovanja pojedinaca i grupa iz oblasti umetnosti bude zasnovan na dnevnom programu, kada je Ciglana funkcionisala kao velika open air galerija i velika umetnička radionica.
 
DEV9T se bori za opstanak kulture, jer je ona prirodni habitat svih bića. Ukoliko se ne očuva, pretvorićemo se u ugroženu vrstu nesvesnu svrhe svog postojanja.

 

Imajući to na umu, a uz slogan "stvaraj dalje", vidimo se sledeće godine.
 
Video najava je na linku ovde

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..