Đorđe Aralica, vajar osobenog likovnog rukopisa u galeriji ULUS premijerno izlaže dvanest skulptura galerijskog formata. Skulpture na ovoj izložbi ostaju u domenu prepoznatljive poetike ali takođe ispoljavaju istraživački duh koji odlikuje umetnikovu ličnost. Izloženi radovi su napravljeni od varenog metala i u osnovnoj koncepciji referiraju na predmete iz svakodnevnog života. Pažljivo osluškujući svet oko sebe, on seletuje predmet koji je njemu dovoljno likovno intrigantan da kroz njega, u mediju skulpture, ispolji osobenosti izvođačkog procesa ali i naglašenu semantičku ravan dela.

 

„Odeća je vekovima bila prepoznatljivo obeležje društvenog statusa. Pored socijalne hijerarhije, pojedini komadi odeće, kao što su šeširi i kape, izražavali su i različite aspekte ličnog identiteta. U isto vreme, šešir koji pokriva glavu, kao da skriva i misli koje se u njoj roje. Utoliko, promena šešira možda krije, a možda i otkriva, promenu vizure. Štaviše, menjanje šešira i kapa, kao simbola autoriteta i moći, ukazuje na željenu promenu socijalnog identiteta.


Kreirajući skulpture od lanaca u obliku šešira i kapa, Đorđe Aralica kao da dovodi u pitanje mogućnost takve promene. Araličini predimenzionirani šeširi i kape suprotstavljaju raspoloženje detinje razdraganosti strogoći i disciplini njegovog hladnog medija.

 

Transparentnost oblika sačinjenih od lanaca obesmišljava osnovnu namenu šešira i kapa da skrivaju i pokrivaju. Lanac kao material za šešire postaje zagonetka. On je razigran, ali i ozbiljan. On, kao i šešir, konotira i realnost i mistifikaciju. Njegova privlačna dvosmislenost navodi posmatrača da razmišlja o objektu i njegovom mogućem značenju.


Svakog posmatrača koji bi želeo da izrazi svoj lični stav izborom šešira ili kape obradovaće bogata ponuda Araličine radionice pod sloganom MIND YOUR HAT!“


Dr Ljubomir Milanović, istoričar umetnosti, autor teksta u katalogu.

 

Biografija: Đorđe Aralica je diplomirao vajarstvo na FLU 1993. godine. Član je ULUS-a od 1995. godine. Pored umetničkog rada, od studentskih dana do 1999. godine radio je na konzervaciji živopisa i kamene plastike u srpskim srednjovekovnim manastirima. Među brojnim konzervatorskim radovima posebno mesto imaju skulptorske rekonstrukcije oltarske pregrade u manastiru Mileševi i kamene dekoracije na crkvi manastira Sopoćani.


Od 1999. žiivi i radi u USA i u nekoliko mediteranskih zemalja. Studijski je boravio u: Holandiji, Nemačkoj, Engleskoj, Italiji, Bugarskoj, Makedoniji, Egiptu i Jordanu. Izlagao je na više grupnih izlozbi u zemlji i USA. Živi i radi u Beogradu.


Samostalne izložbe: 1998. Bad Girls, 12+ Galerija, Beograd; 1999. Venus, All Gallery, Podgorica; 2006. SpaceFormJerusalem, Kenyon Institute, Jerusalem, Israel; 2009.TEXAS-Keyholes, The Dennis Gallery, Forster Art Complex, Sherman TX, USA; 2010. City Luggage, Galerija ULUS-a, Beograd; 2012.Cityscapes–BLOCK, Blok galerija, Novi Beograd; 2013. Ad Libris¬¬, Prodajna galerija ‘Beograd’, Beograd; 2013.Wheels and Suitcases, Galerija MMC, Novi Pazar; 2013.Decembarski izbor, Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, Beograd; 2014. Težina lanaca, Galerija Zadužbine Ilije M. Kolarca, Beograd.

 

Izložba traje do 30. juna 2015. godine.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..