Obaveštavamo vas da se izložba slika Tijane Stašević, otvara u sredu 3. juna u 19 časova, u Galeriji ULUS. Mlada umetnica Tijana Stašević na svojoj šestoj samostalnoj izložbi predstavlja slike nastale u poslednjih šest godina. Ove kompozicije velikog formata (200x300cm) izvedene su u tehnici akril i ulje na platnu, a naglašeno prisustvo simbola i reminiscencija iz istorije umetosti odlikuje njeno dosadašnje stvaralaštvo.


„...Tijana podržava ideju da boja ne bude upotrebljena u svrhu deskripcije ili naracije, već da emituje sopstvenu energiju. Kada slika u jednoj boji ona u toj istoj boji stvara distinkcije, tonske razlike, koje proizvode nekakve znakove/forme. Kao što iznosi Maljevič sve se stapa u belo, bezbojno, ali znak ostaje vidljiv. Tijanine slike u tome nisu radikalne, ali smelo idu ka toj ideji.


Međutim, ova umetnica ostaje dosledna u tome da dâ lični odgovor na pitanja avangardnih umetnika, ali ne sa ciljem prihvatanja tradicije postmodernizma, već sa željom da samostalno preispita jezik slikarstva. Njena dela imaju reference na Miroa, Kandinskog, Kleea, Poloka,.. pa ipak, umesto citatne estetike ona kroz svoje radove uz pomoć geometrijskih oblika i jarkih boja iznalazi sopsteveni put prezentovanja vlastitih promišljanja. Bitna novina koju njene slike donose na scenu naše savremene umetnosti jeste što njeni radovi nisu klasični već su u formi svitaka velikih dimenzija. Na taj način autorka stvara sponu istorijske avangarde i ovovremenog slikarstva.“


istoričar umetnosti Marija Ristić, izvod iz recenzije.

Biografija: Tijana Stašević rođena je u Beogradu 1982. godine. Diplomirala je slikarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Jovana Rakidžića. Master iz slikarstva završila na istoj akademiji kod prof. Vlade Rančića. Član je ULUS-a od 2010. godine, ima status samostalnog umetnika.

SAMOSTALNE IZLOŽBE: 2015. Beograd, Galerija ULUS-a; 2014. Vojvoda Stepa, izložba Master rada ''Citat kao polazište'' u ambijentalnom prostoru, odobreno od Akademije umetnosti Novi Sad; 2014. Beograd, Srećna Galerija SKC-a; 2013. Kikinda, gradska Galerija „TERRA“ Kikinda; 2010. Srpska Crnja, Galerija „rodna kuća Đure Jakšića“; 2009. Beograd, Galerija „Qucera“, slike.

Studijska putovanja: Italija, Grčka, Turska, Republika Srpska

Izložba traje do 16. juna 2015. godine.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..