U nedelju, 31.maja, u 19h, u Bifeu Ventil (Kapetan Mišina 14, Beograd), biće otvorena izložba rok fotografija ,,Senke zvuka", autora Nemanje Đorđevića. Postavka traje do 14. juna. Nemanja Đorđević, vrli beogradski rok fotograf, predstaviće publici novi ciklus fotografija pod nazivom “Senke zvuka”. Ovom postavkom će pokušati da nam otkrije svoje istraživanje u okviru rok fotografije, koja već punu deceniju zaokuplja njegovu pažnju. Nemanjine fotografije oduvek su odlikovale preciznost i tehnička besprekornost.

 

 

Nadogradnjom tih kvaliteta i pažljivim izborom prizora uspeo je da izgradi svoj prepoznatljiv stil. Naslov izložbe „Senke zvuka“, privlačan po igri reči, tako karakterističnoj za sve njegove ostale izložbe („Buka u boji“, „Raskorak“, „Pesme ispod pokrivača“...) nagoveštava u čemu je enigma. Zajedničko svim radovima je to što prostor i udaljenost prestaju da budu bitni. Identitet uslikanih izvođača ostaje nepoznat. Gubljenjem identiteta, autor težište bitnosti prenosi sa spoljašnjeg prizora na unutrašnji, sa spektakla na preobražaj. Zaustavljajući vreme u datom momentu hvata prizor umetnika u trenutku transformacije, u trenutku proboja na drugu stranu. Prostor je još uvek tu, ali je izgubio svoju moć. Prizori obojene magle i svetlosti koja se prepliće sa tamom pojačavaju utisak mističnog trenutka. Pred ovim fotografijama stičemo utisak beskonačnog trajanja, kao da se jednoj tački sakupljaju svi elementi stvarnosti I stvaraju jednu harmoniju i jedinstvo. Nemanjino majstorstvo leži u jednostavnosti i težnji ka tehničkom perfekcionizmu. Utisak koji dobijamo rezultat je jedinstvenog viđenja i znanja.


Uhvaćeni u trenutku, meditativnom, kao da nam poručuje  da oslušnemo tišinu i uživamo u trenutku. Gledajući Nemanjine fotografije čućemo muziku.

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..