Na Dan pobede, u subotu, 9. maja 2015. godine (19 časova), u Guarneriusu će biti upriličen jedinstveni umetnički program pod nazivom »Izložba za jednu sliku i jedan tekst. Za jedan dan.« Posetioci našeg centra će imati jedinstvenu priliku da sliku uglednog umetnika DRAGANA BARTULE “Plava grobnica”, samo na jedan dan vide u našem prostoru.

 

Ovo remek-delo srpskog slikara, svojom lepotom i porukom, bilo je inspiracija čuvenom umetničkom fotografu RAJKU KARIŠIĆU, koji je svoje utiske o “Plavoj grobnici” zabeležio u svom tekstu “Impresije pred jednom slikom”.

 

Tekst Rajka Karišića će govoriti glumac BRANISLAV PLATIŠA, a muzikom će ovo veče oplemeniti operski umetnik MARKO KALAJANOVIĆ, uz klavirsku saradnju Milivoja Veljića.

 

Ovo veče će biti posvećeno jednoj slici i jednom tekstu, a priliku da vidimo “Plavu grobnicu” u Guarneriusu, imaćemo samo u jednom danu.

 

Ulaz je slobodan!

 

Prijatelj sezone Guarneriusa: Kompanija Dunav osiguranje

 

Odlomak iz teksta “Impresije pred jednom slikom” Rajka Karišića

 

“…I dan danas sebe uhvatim u razmišljanju i prebiranju po svojoj memoriji o utiscima koji nikako da se slegnu, da nađu svoje mesto…PLAVA GROBNICA! Nevelika po formatu, ali za mene ogromna po onome što je naslikano na njoj. Na prvi pogled na njoj se ne vidi skoro ništa.

 

Kažem, samo na prvi pogled, jer, u stvari, na njoj se upravo vidi sve. Sve ono što se može danima, mesecima i godinama pričati. I sve ono što se dešavalo tih ratnih dana kada je Srbija bila van Srbije, u izbegličkim kolonama, desetkovana bolestima, glađu, isrpljenošću…Stojeći tako, nemo zagledan u dubine i plavetnilo Jonskog mora, niotkuda ili odnekud do mene dopiru zvuci melodije „Tamo daleko…“. Tek toliko da razmišljanja imaju i svoju dodatnu priču. Onu poznatu, ovom pesmom ispričanu…”.

 

Slikar DRAGAN BARTULA je do sada čak 42 puta samostalno izlagao u zemlji i inostranstvu, uz učešće na više od 150 grupnih izložbi, od 1985. godine do danas. Takođe, učestvovao je na više od 50 likovnih kolonija širom Evrope, a više puta je nagrađivan za svoj umetnički rad. Član je ULUS-a i osnivač galerije „Mina Karadžić“ u Loznici.

 

RAJKO KARIŠIĆ se fotografijom bavi od 1973. godine, a do sada je ostvario blizu 50 samostalnih izložbi širom sveta. Nosilac je visokog zvanja Kandidat majstor fotografije Foto saveza SCG. Član je ULUPUDS-a i UNS-a.

 

Realizovao je više od 60 autorskih fotomonografija, a obradio je i realizovao 19 minimonografija srpskih manastira i crkava. Za svoj sveukupni rad dobio je više desetina nagrada i priznanja, od kojih izdvajamo Vukovu nagradu Kulturno-prosvetne zajednice Srbije za 2010. godinu, Godišnju nagradu ULUPUDS-a za 2011. godinu, Nagradu za životno delo ULUPUDS-a 2013. godine i Povelju „Kapetan Miša Anastasijević“ 2005. godine.

 

Svoje kolekcije fotografija donirao je, između ostalih, i manastirima Hilandar i Studenica.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..