37. Black 'n' Easy Fashion Week imao je dobar uvod jer je neposredno pred početak bilo organizovano MERCATOR PROLEĆNO MODIRANJE tokom kog su kroz specifičan modni performans i mini reviju predstavljeni trendovi za celu porodicu. Prezentacije u Novom Sadu i Beogradu pratio je poznati modni kreator i stilista Peđa Nerić, koji je svojim stručnim komentarima posetiocima ukazivao na veći broj  mogućnosti kombinovanja garderobe za različite prilike.

 

Profesionalni šminkeri iz Avon-a i frizeri iz novosadskog salona Solis Plus, odnosno beogradskog Hairloversa predstavili su nam i aktuelne beauty trendove i bili na raspolaganju posetiocima i za lično savetovanje. Za kvalitet same prezentacije bili su odgovorni profesionalni manekeni modnog studija Click. Brojne posetioce Mercatora obradovao je i susret sa Marinom Perazić, zatim sa dve od četiri najpoznatije ”Frajle” Maki i Nevenom, glumicama Milicom Janevski, Lenom Bogdanović, Jelenom Gavrilović, poznatom novosadskom novinarkom Vesnom Farkaš, glumcem Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada Jugoslavom Krajnov, Nenadom Radujevićem, Danijelom i Stefanom Buzurović, Sašom Plećevićem (Dr. Feelgood), Leontinom...

 

Program 37. Black 'n' Easy Fashion Week-a je zvanično otvorila TAMARA BAKIĆ, legendarna manekenka i modna novinarka! Tamara je rođena u Somboru, a karijeru je započela krajem pedesetih godina u eri koja je bila zlatna za naše stvaralaštvo i modu. Prvi put je nastupila 1958. godine na Sajmu mode. Još tada je imala ideju da svoj posao podigne na viši nivo i da on postane ozbiljna profesija. Sarađivala je sa najpoznatijim kreatorima tog vremena, a krajem šezdesetih je rekla NE modnoj kući DIOR i odbila ponudu da ostane u Parizu i radi za njih.

 

Bila je muza legendi sprske mode kreatoru Aleksadru Joksimoviću, 1967. pokrenula je Udruženje manekena koje je i dalje aktivno. Danas je mentorka mnogim mladim nadama svog posla, priznata novinarka, rado viđen počasni gost mnogih revija i istinski modni simbol Beograda.
Programom METROPOL PALACE LUXURY NIGHT otvoren je 37. Black 'n' Easy Fashion Week. U ekskluzivnom hotelu Metropol Palace videli smo atraktivne revije XYZ Premium Fashion Store i Martini Vesto by Boško. Veče su obeležili kvalitetni modeli i veliki  broj poznatih ličnosti.


XYZ PREMIUM FASHION STORE najbolja je modna radnja koja je i ove sezone na naš prostor donela trendove svetskih metropola. Sezona je puna boja i hrabrih printova, a tu modnu priču upravo ste mogli da vidite na modnoj reviji XYZ Premium Fashion Store. Ženstveni krojevi su puni cvetnih printova, dok se klasičniji ukus više oslanja na večite mornarske linije. Za romantično raspoloženje tu su pasteli, dok je za hrabre rezervisan animal print. Muškarci su hrabriji nego ikad, koketiraju sa cvetnim printovima, a pastele su radije zamenili bojama manga i papaje. Mornarske crte su i dalje pravi odabir, dok crna zapravo nikad ni ne izlazi iz mode. XYZ Premium Fashion Store donosi u Srbiju premium modne brendove, među kojima su i Antony Morato, Armani Collezioni,  Armani Jeans, Boss, Burberry, Emporio Armani, Jimmy Choo, Just Cavalli, Marc Cain, Michael Kors, Pinko, Polo Ralph Lauren, Salvatore Ferragamo, Trussardi Jeansi. XYZ se nalazi u Ušće Shopping Centru.
U nastavku večeri publika je imala priliku da vidi izuzetne kreacije MARTINI VESTO by Boško koji se ovoga puta predstavlja trima Ready to wear kolekcijama za leto 2015. Kolekcija pod nazivom “Believe in BiLive” inspirisana je idejom o tabletici koja muškarcu daje dnevnu dozu sigurnosti.  Na isti način i odevni predmeti iz ove kolekcije treba muškarcu da daju sigurnost i osećaj zadovoljstva sobom. Muškarac u njima intrigira i sposoban je da taj izazov opravda. Kao i uvek odevni komadi su izrađeni od kvalitetnih italijanskih materijala, karakteriše ih moderan dizajn i trendy dezeni. Martini Vesto nudi izbor garderobe za poslovnog muškarca ali ne samo to već i za muškarca koji će se savršeno obući i u drugim prilikama. Tri linije koje predstavljaju na Fashion Week-u su: Martini Vesto Classic, Martini Vesto by Boško i Martini Vesto Black by Boško. Specijalni gost na pisti bila je Tijana Dapčević, a u ulozi modela našle su se i Marija Tarlać i Tamara Paunović. Revije su sa uživanjem posmatrali nemački ambasador Njegova Ekselencija Hajnc Vilhelm, Verica Rakočević sa suprugom, Jugoslav Pantelić, Svetlana Ražnatović, Lena Bogdanović, Vesna Jugović, Jelena i Žika iz Zane, Ana Pendić, Olivera Kovačević, Ana Stanić, Luna Lu, Drago Jovanović, Jelna Gavrilović i mnogi drugi.


U Etnografskom muzeju, kao deo programa 37. Black 'n' Easy Fashion Week-a održana je modna konferencija, na kojoj se govorilo o odgovornom dizajnu i odnosu modne industrije prema ekologiji i zaštiti životne sredine. Ujednmo je promovisana i KNJIGA DOBAR DIZAJN, autorke Tijane Popović Pješčić. Razgovor je simbolično održan na Svetski dan zemlje čime je podvučena potreba za preispitivanjem odgovornosti koju modna industrija, ali i druge industrije imaju prema brizi i očuvanju planete, kao i želja da se ukaže na ekološku svest o sve većem narušavanju balansa naše životne sredine. Knjiga Dobar dizajn je prva publikacija na srpskom jeziku koja se bavi analizom odgovornog dizajna i odnosom primenjene umetnosti prema ekologiji i zaštiti životne sredine. Knjiga kroz istorijski razvoj dizajna - osvrtom na prošlost, analizirajući trenutnu situaciju u savremenoj umetnosti, industriji i društvu, ostavlja prostor da čitalac formira vlastiti stav o budućnosti i smeru koji je ispravan i kojim se odgovornim dizajnom može uticati na pozitivne tokove i opšti boljitak. Moderatorka programa bila je Mirjana Laušević, dizajnerka i diplomirana inženjerka šumarstva, a u razgovoru su učestvovali i arhitekta mr Vladimir Lovrić, profesorka i modna dizajnerka Ingrid Huljev, kostimografkinja i dizajnerka aksesoara Jasmina Sanader i autorka knjige Tijana Popović Pješčić. Posetioci su  imali priliku da pogledaju izložbenu postavku nakita vajara i dizajnera nakita Milutina Popovića, kostimografkinje i dizajnerke aksesoara Jasmine Sanader, kao i modele dizajnerki Ingrid Huljev, Tijane i Mile Popović i sestara Stevančević.


U galeriji ŠTAB je otvorena izložba radova najperspektivnijih studenata modnog dizajna, čime je zvanično započeo sa radom FASHION INCUBATOR. Fashion Incubator je novi projekat BFW Design Collective-a. Glavni cilj jeste da se Udruženje na svojevrstan mentorski način bavi novim, mladim dizajnerima, pre svega studentima mode, diplomcima i postdiplomcima, onima koji završavaju ili su završili akademsko obrazovanje i nemaju jasnu sliku kako bi nastavili svoje profesionlano bavljenje modom.


U okviru Black 'n' Easy Fashion Week-a želja Udruženja je da stručnoj i široj javnosti predstavi, a istrovemeno i pokrene prvi domaći Fashion Incubator. Projekat ima za cilj da prati profesionalni razvoj i radi na unapređenju rada mladih modnih talenata, zatim da aktivno podržava mlade dizajnere i studente mode u prezentaciji njihovih radova i započinjanju profesionalnih karijera. Incubator će pored poslovne edukacije raditi na organizaciji grupnih izložbi, revija i različitih promotivnih aktivnosti koje će pomoći uspostavljanje održivih biznis sistema i promociju najtalentovanijih mladih autora.


Studenti/izlagači iz beogradskih modnih škola selektovani su od strane svojih profesora i biće predstavljeni kroz postojeće studentske radove koji su realizovani u sklopu redovne nastave, a koji su dodatno priređeni za ovu izložbu.


Na izložbi učestvuju Anja Plemić i Danijela Mitrović sa Metropolitan Univerziteta, Marko Ilijev i Saša Stević studenti Visoke tekstilne strukovne škole za dizajn, tehnologiju i menadžment, Milica Petronijević i Jelena Filipović studentkinje Fakulteta za umetnost i dizajn, Nevena Ivanović i Draginja Nina Nikolić studentkinje Mod’Art International Beograd, a izložba je bila otvorena do kraja Black 'n' Easy Fashion Week-a.
MODNE VINJETE u okviru Black ‘n’ Easy Fashion Week-a održane su u galeriji ŠTAB kao jednom od najinspirativnijih gradskih izlagačkih prostora.


Program Modne vinjete, sada već možemo reći – tradicionalno, okuplja modne dizajnere vođene idejom prevazilaženja ustaljene forme modne revije. Shodno tome, oni se opredeljuju za drugačije izražajne forme i načine prezentacije svog autorskog rada, opravdavajući stav iza kog i Belgrade Fashion Week čvrsto stoji - moda JE umetnost!

Ana Ljubinković je predstavila novu kolekciju za sezonu jesen/zima 2015/16 pod pokroviteljstvom Avona, svog novog make-up partnera. Ovu kolekciju inspirisanu minimalizmom karakterišu pročišćene forme, igra asimetrije i oštre linije. Ona ih vešto kombinuje sa preciznom konstrukcijom i svojom večitom zaljubljenošću u boje što na upečatljiv način upotpunjuje i obuća ABO by Iva Ljubinković.  Stanislava Sinđelić se predstavila unikatnom kolekcijom "Miraz". Konceptualno ova kolekcija predstavlja simboličnu sliku velikih devojačkih snova i maštanja, odrastanja i odlaska, te putovanja u neizvesno i uzbudljivo poput novog života i velikog sveta. U sasvim specifičnoj i sebi svojstvenoj izložbenoj formi predstavila se i Vladislava Joldžić. Ona je prikazala mini kolekciju inspirisanu formama svoje prethodne master kolekcije. Koristeći kombinaciju mat i sjajnih materijala, a uz svedenije forme i geometrijske detalje, kolekcija odražava dizajnerkin komentar na aktuelni trend minimalizma u modi. Studenti II godine Mod’Art Inernational Beograd u klasi profesora Vlade Savića Bojana Staletović, Valentina Feher, Jelena Čović, Melanija Vasić i Tijana Milunović predstavile su se projektnim zadatkom na temu "Geometrija". Istražujući nove forme i teksture one stvaraju autentičan svet u kome, svaka na svoj način, preispituju geometrijske oblike i njihove međusobne odnose, praveći svoje jedinstvene siluete.

ESPRIT I SPORTINA su u svojim radnjama u Delta City-ju organizovali zanimljivu prezentaciju novih kolekcija. Uz DJ-eve i odličan izbor muzike posetioci su imali priliku da uživaju u koktelima Jagermeistera i Di Luna Sangria kao i u društvu poznatih ličnosti poput Lene Bogdanović, Viktora Savića i drugih.

Esprit kolekciju za proleće/leto 2015. odlikuje miks casual mode i elegancije. Bela je boja proleća i leta jer na najbolji način predstavlja svežinu koja je sastavni deo svakog novog ciklusa. Iako jako zahtevna ujedno je jako elegantna i slaže se uz casual kao i uz klasičan izgled.  Esprit nije zaboravio ni na dobar džins koji je ovog proleća aktuelan kao nikada do sada. U igru jeansa Esprit predlaže uključivanje jednostavne t-shirt majice ili košulje.

Kolekcija Sportine ovog proleća predstavlja kombinaciju zanosnih komada odeće koja je nazamisliva bez jakne od veštačke kože ili mantila. Posetoci revije uživali su u živahnim bojama poput crvene, plave ali i pastelnih boja poput roze i bež, koje na atraktivnim modelima prizivaju razigrane prolećne trenutke. Sportina predlaže da svi oni koji žele da ovog proleća izgledaju fantastično posete njihove radnje koje se nalaze u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu. U radnjama se može naći široka paleta kvalitetnih urbanih muških i ženskih modnih marki kao što su Fracomina, Tom Tailor, Marx, Vero Moda, Jack & Jones, Parfois i mnoge druge.

Osluškujući želje posetilaca, učesnika manifestacije, ali i brojnih novih dizajnera modnih aksesoara, Click se  potrudio da vrati IZLOŽBU MODNIH DETALJA u program Fashion Week-a. U foajeu hotela Crowne Plaza, koji je bio domaćin najvećem broju revija na 37. Black 'n' Easy Fashion Week-u, organizovana je postavka aksesoara koji često presudno utiču na stil svakog pojedinca ali i na sve modne trendove. Na izložbi modnih detalja u foajeu dvorana Atlantic – Pacific hotela Crowne Plaza predstavili su se: Danijela Biškup sa svojim novim cipelama, Jasmina Sanader sa večernjim tašnicama, Lado la loo brend iza koga stoje Isidora i Klara Vujović sa nakitom, Nataša Šarić izložila je torbe, Lidija Jovanović – cipele, Gordana Perenčević lepeze, Koishi Lamat nakit i torbe, Nataša Filipović aksesoare za kosu, Ana Reljin (Laniakea) marame, a Milica Pavlović zanimljivu aksesoar-haljinu sačinjenu od nakita.

BFW DESIGN COLLECTIVE, za ovo izdanje Black ‘n’ Easy Fashion Week-a organizovao  je projekat Belgrade Fashion Week na London Fashion Week-u i u okviru njega reviju takmičarskog karaktera na kojoj je učestvovalo 25 dizajnera sa po tri modela. Viđeni su modeli koje su pripremili Ana Ljubinković, Ana Vasiljević, Aleksandra Lalić, Bojana Jovanović, Budislava Keković, Dejana Momčilović, Ivana Pilja, George Styler, Jasmina Vujović, Jelena Stefanović, Jovana Marković, Katarina Puzić, Mirjana Šarac, Marko Marosiuk, Nikola Đurić, Senka Kljakić, Sestre Stevančević, Sonja Jocić, Svetlana Jaćović, Tamara Radivojević, Tijana Milutinović, Tijana Pavlov, Vladislava Joldžić, Vlada Savić, Zorana Stojanović. Naime, zahvaljujući dosadašnjoj uspešnoj saradnje između gospodina Martina Robertsa, osnivača i glavnog organizatora FASHION SCOUT i Beogradske nedelje mode, dogovoreno je da će na sledećem Fashion Scout programu tokom London Fashion Weeka u septembru 2015. naš Fashion Week zvanično imati reviju. Najbolji dizajneri sa večerašnje revije, o čijem izboru odlučuje internacionalna komisija, ulaze u naredni krug konkursa i izrađuju kompletne kolekcije, da bi na kraju dva ili tri dizajnera učestvovala u septembru na reviji u Londonu.

Ovog proleća, dizajneri iz UGG® AUSTRALIA su u okeanu potražili inspiraciju. Vezu sa morem su kod UGG-a dočarali u ovoj kolekciji uz pomoć svetlih boja, otisaka školjki, perforacije u obliku morskih algi, uzorka ljuski, detalja kanapa i mornarskih pruga.

Korišćeni su prirodni materijali, kao pamuk, juta, raskošna ovčja koža, pluta, puna zrnasta koža, mekani velur i kvalitetno teleće krzno. Muška UGG obuća ovog proleća poziva na okeanske avanture, a praćena je novim tehnologijama kao što je TreadLite đon koji je lagan, gotovo bestežan, a ujedno fleksibilan, trajan i udoban.

Specijalne gošće na pisti bile su Goca Tržan i Leontina Vukomanović.

Kolekcija MARIJE PAUNOVIĆ, Underground kids, inspirisana je hard rok bendom Guns'n' Roses, U kolekciji dominira koža, ali se koristi i čipka ne bi li se nekadašnja moda rock scene '80 prilagodila savremenoj modi. Kolekcija se suprotstavlja ustaljenim normama i trendovima i samim tim iskazuje bunt. Boja koja se koristi je crna. 

JZJ by ZLATKO JOVANOVSKI je prikazao kolekciju “Passion” sa paletom dugih haljina, večernjih toaleta, kratkih koktel haljina ali i scenskom odećom i nenosivom modom. Svi outfiti su obogaćeni sa ručno rađenim detaljima. Kolekcija ostavlja utisak da se radi o jednoj pomalo tajanstvenoj dami skrivenoj iza ogrome šapke. Francuski til, pamučne čipke, cipke koje su ručni rad kako i svila i saten su samo neki od materijala koje se nalaze u kolekcii “Passion”. Na svim modelima postoji ručni rad, vez kako i dosta kamenja i perli.

Kolekcija TAMARE PAVIĆEVIĆ DEFINE YOURSELF namenjena je ženama spremnim na rizik i da urade nešto drugacije. Onim dominantnim i jedinstvenim. Igrom krojeva i konstrukcije, naglašavanjem crne i bele boje, žena koja nosi ove modele se u svakom trenutku oseća samouvereno, a pritom udobno. Materijali pružaju udobnost, savršeno prijanjaju uz telo, a među njima dominiraju žoržet, loran i saten svila. Moderna, geometrijska čipka koja krasi određene modele, daje dašak nesvakidašnje elegancije i poziva u budućnost.

Jovana Marković i Aleksandra Lalić predstavile su svoje nove kolekcije u okviru revije BFW Design Choice koju je podržao brend White Glo.
Saradnja JOVANE MARKOVIĆ i Belgrade Fashion Week-a traje od 2000. godine kada je dizajnerka započela svoju karijeru. Kolekciju za jesen/zimu 2015/2016. čine čisti i ženstveni modeli, inspirisani geometrijskim linijama. To je luksuzna kolekcija sa primesama urbane ulične sportske linije koja joj daje interesantnu crtu.  Paleta boja suptilno daje zrelost kolekciji. Čine je najfiniji prirodni materijali iz Gane, Dubaia, Kipra i Beograda, uključujući mekanu kožu, najkvalitetniji pamuk iz Japana, vunu i svilu.

ALEKSANDRA LALIĆ je diplomirana istoričarka umetnosti, specijalizovana u teoriji mode. Kolekcija za prolećnu sezonu 2016. godine zamišljena je kao priča o ženi mediteranskog dela Balkana u drugoj polovini XX veka. O mršavom i snažnom telu, u koje je vrelim kamenom upisan zakon vrleti, a čije kičme govore o životu kao neprestanoj borbi. Kolekcija se sastoji od crnih cicanih bluza i kecelja pervertiranih raznobojnim cirkonima, nasilno ustručenih muških sakoa od teksasa, lana i kepera, preko organdinskih haljina i lakirane svile. Crna, osnovna boja žene mediteranskog krša, presecana je različitim indigo i plavim nijansama.

Veliki broj autorskih kolekcija videli smo u hotelu Crowne Plaza koji je bio dobar domaćin najvećem broju revija tokom Black n Easy Fashion Week-a, a na pravi način autorsku modu reprezentovale su i Tamara Jarić i Sonja Jocić.

Kolekcija TAMARE JARIĆ za proleće/leto 2015. zamišljena je kao manifestacija  romantičnog i ženstvenog futurizma čije minimalističke forme ublažavaju meka geometrija i akcenti boja. Ideja je zadržati čist izgled, obogaćen interesantnim detaljima - od sportskih elemenata do onih koketnih kao što su plisirani muslin u boji, rese ili paspuli na jaknama. U fokusu kolekcije FUTURE ROMANTIC su jakne i to kroz sportske ili elegantne forme, skulpuralnog sakoa, trenča i prolećnog kaputa. Među bojama dominiraju siva, bela i crna u kombinaciji sa metalik detaljima i akcentima svetlo zelene, rojalno plave i električno narandžaste.

Kolekcija “Paralelna dimenzija” SONJE JOCIĆ za jesen/zimu 2015/2016. ima za cilj da istraži uticaj minimalističke jednostavnosti u odnosu na odevne predmete koji su nastali kao proizvod metoda izduživanja, umnožavanja i dekonstrukcije. Ovaj projekat eksperimentiše po pitanjima dekonstrukcije, teksture, kolažiranih oblika, proširenih i izrađenih od slojevitih geometrijskih komada. Korišćene su tkanine i pletenine od pamuka, vune, viskoze, svile, poliestera, u kombinaciji sa gumom, PVC-om i netradicionalnim materijalima. Boje “line-up-a” su nijanse crne, bele i crvene.

Sestre Zistakis, kao i Aida Novosel Savić prvi put su nastupale na Fashion Week-u, a u istom terminu smo videli i reviju Danice Aleksić.
Osnovan 2013. godine atelje ZISTAKIS nudi dizajniranu odeću i nakit za žene. Bazirane u Moskvi i Beogradu sestre dizajnerke dobijaju inspiraciju iz sličnosti i razlika svakodnevnog života ovih metropola i estetike koja ih okružuje. Inspirisana životom moderne zaposlene žene kolekcija “Simply Lilly" spring/summer 2015 predstavlja sve ono što je čini pravom heroinom današnjeg vremena. Forme koje slave lepotu ženskog tela, jer ona je ženstvena. Kolekciju čine odevni komadi koji se mogu stilizovati za dnevne, poslovne i večernje prilike, počev od sakoa, pantalona, suknji do koktel i večernjih haljina.

Kolekcija AIDE NOVOSEL SAVIĆ pod nazivom "Ključ vremena" bi se mogla shvatiti kao Stilski vremeplov koji nas vodi, na kratko, u Barokni period upečatljiv vladavinom boja. Večernje haljine rađene su od svile, ukrašavane čipkom i vezom sa podsuknjama ukrašenim perlama. Uz svu skromnost koju modna stilizacija pruža, pokušala sam zadržati notu glamura koja pokriva i ujedno otkriva i veličanstvenu notu ženstvenosti.

DANICA ALEKSIĆ je kolekciju za proleće-leto 2015. Nazvala LEVANTE. U kolekciji je zastupljen plisir koji modelima daje romantičan izgled. Lepršava svila u plavoj, žutoj, sivoj, beloj i crnoj boji čini modele  ženstvenijim. Elegantne modele dopunila je sa kožnim jaknama dajući im moderan izgled i prilagođavajući ih za sve prilike. Kolekcija je namenjena modernim ženama.

37. Black n Easy Fashion Week biće zvanično zatvoren u utorak 12. maja specijalnim događajem AWARDS NIGHT koji će biti organizovan u Grand Casinu.

<<  Oktobar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
 
   

Putopisi, Intervjui..