Galerija Haos nakon više od pedeset godina odsustva (poslednji put je imao izložbu u Beogradu 1964. u Grafičkom kolektivu) dovodi u goste istaknutog slikara Đeljoša Đokaja (Gjelosh Gjokaj) koji specijalno za ovu priliku, u svojim poodmaklim godinama, dolazi iz Augsburga (Nemačka), gde dugi niz godina živi i stvara. Odabrali smo za ovu priliku radove iz nekoliko ciklusa Đokajevog bogatog likovnog opusa, tako da će pored crteža biti predstavljeno i nekoliko slika i grafika.

 

Ovaj umetnik lirske fantastike, nadrealnih vizija, asocijativnih apstrakcija i finih grafitnih intervencija, posebno u crtežu, poreklom je iz sela Milješa, kraj Podgorice. Akademiju likovnih umetnosti je završio u Beogradu, u klasi profesora Karanovića. Predavao je u Prištini i na Cetinju, a od 1968. živeo u Rimu, gde se proslavio naročito svojim grafikama. Poslednjih decenija živi Augsburgu.


Sagradio je kuću i atelje u rodnom Milješu, gde neumorno povremeno stvara i danas, u 82-oj godini života, gotovo sa istim entuzijazmom kao u ranijim periodima svog umetničkog stvaralaštva.  

          
Maestro Đokaj je od 1963 godine prisutan na kolektivnim i samostalnim izložbama, gotovo na svim kontinentima. Izlagao je na 53 samostalne i 62 kolektivne izložbe.


Dobitnik je velikog broja prestižnih nagrada i priznanja. Dobitnik je Trinaestojulske nagrade i zvanja istaknutog kulturnog stvaraoca Crne Gore. O Đeljošu su pisali najpriznatiji kritičari umetnosti, kao i širom sveta poznati umetnici. O njegovom životu i radu snimljeno je nekoliko dokumentarnih TV filmova i reportaža kao i veliki broj novinskih intervjua. Jedan poznati kritičar ga naziva "albanskim i balkanskim Pikasom". Istina Pikaso ga je inspirisao, ali ga Đeljoš nikada nije kopirao. Naprotiv, njegov talenat i originalnost u stvaralaštvu inspiracija su brojnim studentima i mlađim slikarima.


Slike i grafike Đeljoša Đokaja se nalaze u kolekcijama najpoznatijih muzeja i galerija širom sveta.   


Njegova biografija i prezentacija njegovih dela nalaze se u više umetničkiih enciklopedija. O njegovom životu i stvaralaštvu pisane su knjige i monografske studije, poslednja je nedavno izašla na albanskom jeziku i promovisana je u Prištini. Tekst za katalog ove postavke sačinio je pesnik i istoričar umetnosti iz Crne Gore Mladen Lompar. Izložbu otvara Borka Božović.


Izložba u Galeriji Haos se otvara 14. aprila u 20h u prisustvu ambasadora Crne Gore i Albanije i trajaće do 08. maja.


Maestro Đokaj će biti na raspolaganju za eventualne intervjue -  u utorak između 12 i 14h u prostoru Galerije Haos u Dositejevoj 3.     
Borka Božović

<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..