U okviru izložbe I ovaj kamen zemlje Srbije, u četvrtak, 9. aprila u Galeriji fresaka održaće se predavanje Pejzaži Đorđa Krstića. Viši kustos Narodnog muzeja, Petar Petrović govoriće zainteresovanim posetiocima o Krstićevim putovanjima po Srbiji sa kojih je bilo poručeno da slika značajna istorijska mesta. Biće reči o stilu u kojem je Đorđe Krstić radio, o slikarskim poukama koje je doneo u Srbiju sa Minhenske akademije i ličnim umetničkim traganjema.


Pored radova Đorđa Krstića, na izložbi se mogu videti radovi Steve Todorović, Paje Jovanovića, Uroša Predića, Koste Miličevića, crteži Ljube Ivanovića, pejzaži Petra Lubarde, Milana Konjović, Save Šumanovića, Ljubice Cuce Sokić i drugih.
Autorka izložbe I ovaj kamen zemlje Srbije na kojoj je predstavljen odabir pejzaža iz kolekcija Narodnog muzeja u Beogradu je viši kustos Narodnog muzeja, Evgenija Blanuša. Načinivši izbor reprezentativnih ostvarenja koja duže vreme nisu bila izlagana, želela je da istakne načine na koji su umetnici od 18. do 20. veka doživljavali zavičaj ili predele kroz koje su putovali. Koje vizure različitih oblasti Srbije su odabirane, u situacijama kada je to bio duboko subjektivni čin ili kada je u pitanju bio pokušaj objektivne prezentacije teritorije države izdvajanjem značajnih istorijskih mesta.

<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..