Izložbe slika Ervina Ćatovića, iz ciklusa ATMAN, svečano se otvara u sredu, 8. aprila, u Galeriji ULUS. Izložene slike nastale su u poslednjih tri godine i premijerno se predstavljaju beogradskoj publici. „...Ispisani slikarski dnevnik svedoči o Ćatoviću kao zaljubljeniku u svoj poziv, umetniku oštrog oka koji iz prirode uzima realno/imaginarni fragment od kojeg gradi svoje likovne poeme, i slikaru istančanog kolorističkog nerva.

 

 

Priroda je polazište u stvaranju likovnih zapisa a oblikovni motiv uglavnom zadržava svoju prepoznatljivost, povremeno ostajući na granici konkrektnog i apstraktnog prizora. Autor teži da dosegne apsolutno značenje prirode, oseća lepotu koja se oslobađa iz nje, i apstrakte njenih sokova prenosi na svoja platna.

Estetika dela zasnovana je na hromatsko-taktilnim vrednostima. Svaka slika u sebi nosi tanana sazvučja valerske skale, ustreptale linearne ritmove i eruptivne poteze. U tom širokom rasponu izražajnih modaliteta plastičnost jezika vrlo sugestivno utiče na percepciju slike. Svaka forma je likovno opravdana a iskazana sloboda izraza je odraz stvaraočeve imaginacije. Ona je ta koja realne forme boji u crveno jer detalj iz prirode prenet na slikarsko platno postaje deo jedne nove, umetničke realnosti. U njoj je monohromna površina kao metafora neba najčešće i relizovana u podrazumevajućem plavom tonalitetu ali ne uvek. Povremeno, ovaj plan je i žute boje jer on je deo izmaštane slikarske stvarnosti, upotpunjava centralni motiv i najčešče pravi balans razbuktalim središnjim dešavanjima. Pastuozni, snažni, intezivni, tanani snopovi se prepliću, sudaraju, stapaju i kao takvi grade raznovrsne likovne situacije. Nabujali potezi stvaraju osećaj dinamike, strukturalni nanosi dodatno pojačavaju dramatičnost a selektovani registar boja napetost podiže do najvećeg stepena. U tako osmišljenoj celini koja vrvi od uzbuđenja, Ćatović znalački postavlja fon koji je oplemenjen tihim, suptilnim gradacijama...“ Olivera Vukotić, izvod iz teksta u katalogu.


Biografija: Ervin Ćatović je rođen 1966.godine u Prištini. Fakultet likovnih umetnosti i postdiplomske studije završio je na FLU u Prištini. Studijski se usavršavao u Italiji i Francuskoj. Prvu samostalnu izložbu je priredio 1994. i od tada do danas aktivan je učesnik na domaćoj i međunarodnoj likovnoj sceni. Do sada je imao preko četrdeset samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, a poslednja u nizu je Prva nagrada za slikarstvo Raške škole, Raška (2015). Radi kao redovni profesor na Univerzitetu u Novom Pazaru i redovni je profesor Fakulteta umetnosti u Zvečanu.

Izložba traje do 21. aprila 2015.

<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..