U ponedeljak, 30. marta 2015, u 19 časova, u Kući kralja Petra Prvog, ustanovi kulture GO Savski venac, biće otvorena samostalna izložba "Autobiografija o drugima", Marka Jovaševića, slikara i arhitekte iz Čačka. Na svojoj drugoj samostalnoj izložbi, Jovašević će publici predstaviti dela nastala u prethodnih pet godina, u tehnici ulja na platnu i dasci.

 

Izložbu će otvoriti Nebojša Glišić, arhitekta.

 

Izložba će za posetioce biti otvorena do 11. aprila 2015. godine, svakog dana, osim nedeljom, od 12 do 18 časova. Ulaz slobodan.

 

Biografija:

 

Marko Jovašević rođen je 1971. godine, u Čačku. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu 1999. godine. Još kao srednjoškolac učio je u slikarskom ateljeu Grujice Lazarevića, a slikarstvu se posvećuje 1995. godine. Serija slika nastala je u Londonu i Sidneju, gde je živeo osam godina. U prethodnih petnaest godina izlagao je na više od 30 kolektivnih izložbi u Evropi i Australiji. Njegove slike nalaze se u privatnim kolekcijama u Švajcarskoj, Monaku, Nemačkoj, Austriji, Velikoj Britaniji, Sloveniji, Francuskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sjedinjenim Američkim Državama i Australiji. Živi i radi u Čačku.

 

O slikarstvu Marka Jovaševića: Marko Jovašević je ime koje se javlja iz mraka provincijalne tame i čini rasvetu po mračnim provincijalnim sokacima. Nije se moglo dogoditi ništa značajno, a da to ne izađe na videlo javnosti. Neka tišina bi zavladala i prizor bi se za momenat uznemirio, pa ukočio. Osetio bi se miris vlažne trave i vetar bi utihnuo. To su bili znaci da prizor postaje nezavisan. - U Beogradu 20.03.2015. TIKALO, slikar


Postoje neki ljudi, koji i kada odu na drugi kraj sveta i kad su iza ćoška, koje godinama ne vidiš, zbog kojih osetiš uvek istu čistu, iskrenu radost. Radost što je neko dobro, zdravo, što radi stvari koje su van vremena i prostora. I budeš tad srećan, kao da je uspeh tvoj, kao da je njegova radost tvoja. Iskreno sam srećan jer znam Ga.. Arhitekta, Slikar, Čovek, moj Prijatelj Marko Jovašević. Markove slike ostavljaju bez daha, poglede sa njih osećaš na koži, teksturu njihovih odela imaš pod prstima..osećaš miris tog vremena...i njih samih. -U Beogradu 03.05.2014. Nebojša Glišić, arhitekta

<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..