U petak, 20. marta u 19.00 (traje do 30. marta) u Galerii SKC-a, biće otvorena izložba „Čovek u vremenu” kao likovni odgovor dvoje mladih umetnika na uvek aktuelna pitanja o čovekovom odnosu prema beskrajnom unutar i izvan njega.

 

Crteži i grafike Mihajla Dragaša bave se procesima koji se odvijaju u dubinama ljudske duše, težnjom da se ispuni duhovna praznina, nadjača zverska priroda, i pronađe smisao sopstvenog postojanja. Radovi obiluju dramatičnim sudarima figura i teškim zatvorenim prostorima bez jasne naznake o ono što je iza ograde. Jer, ono što zapravo ispunjava taj prostor, a šta su te iste figure u nemogućnostida shvate jeste potpuna duhovna praznina koja se širi velikom brzinom.


Radovi Ane Prodanović bave se procesima koji se odvijaju večno i nezavisno od čoveka (kruženjematerije i energije) i varijacija su na temu odnosa čoveka i prirodnih procesa i njegovog života naspram večnosti. Asociraju na promene agregatnih stanja, površinske slojeve zemlje, kristalizaciju, ostatke biljaka, ili mikroskopski izgled tkiva... Nameću se filozofska pitanja o svrsi postojanja, u današnjem kontekstu sve očiglednijih (ekoloških) promena nastalih društvenim nemarom, i apokaliptičnih predviđanja.


Mihajlo Dragaš (Čapljina, 1991) diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 2014, na smeru animacija. Trenutno na master studijama na istom fakultetu. Nagrađivan više puta iz oblasti animiranog filma i grafike.


Ana Prodanović (Čačak, 1991) diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 2014, na smeru grafika i knjiga i trenutno je na master studijama na istom fakultetu. Nagrađena nekoliko puta za grafičke listove.

<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..