Izložba Galerije fresaka Narodnog muzeja u Beogradu, Srbija zemlja fresaka, otvora se u utorak, 17. marta u Svetosavskom domu na Vračaru. Pod sloganom „Da se ne zaboravi“ svake godine, počev od 2004. obeležava se izložbama godišnjica pogroma Srba na Kosovu i Metohiji, sa posebnim naglaskom na ugroženosti srpskog kulturnog nasleđa.

 

Ovoga puta posetioci će se imati priliku da se upoznaju ili podsete na reprezentativni spomenik kulture – crkvu Bogorodice Ljeviške.

 

Kompleksno zdanje sa zvonikom na zapadnoj fasadi, Bogorodica Ljeviška, saborna je crkva grada Prizrena. Crkva je oslikana 1310-1313. godine. Pouzdano se zna da su Evtihije i Mihailo Astrapa bili slikari angažovani od strane kralja Milutina da oslikaju ovaj velelepni hram. Reč je o slikarstvu takozvanog narativnog stila u kojem vlada težnja ka detaljnom ilustrovanju teksta. Dinamična kompozicija sa naglašenim kontrastima jasnih boja prepoznatljiva je u ovom izuzetnom živopisu.

 

Kopije malog formata slikarstva iz Ljeviške koje su izradili kopisti fresaka Zdenka i Branislav Živković, za osnovni cilj imaju predstavljanje detalja koji se često ne zapažaju u okviru složenih scena. Na izložbi u Svetosavskom domu biće izloženo odabranih 30 od ukupno 148 kopija malog formata, koliko su ih Zdenka i Branislav Živković izradili. Na ovaj način posetioci će moći da po vertikali, počev od detalja sa predstavom Hrista Pantokratora, do zone stojećih figura i horizontali, od predstava iz oltara do tema iz spoljne priprate, steknu utisak o velelepnom slikarstvu Bogorodice Ljeviške i da na trenutak bljesne celina slikarstva prizrenske katedrale.

 

Izložbe pod sloganom „Da se ne zaboravi“ se realiuzuju pod pokroviteljstvom Patrijarha srpskog i uz pomoć Kancelarije za vere Republike Srbije. Izložba će biti otvorena do 31. marta 2015. godine.

<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..