Uz audio-vizuelni performans meksičkog umetnika Rodriga Guzmana (program umetničke rezidencije KM8) u Kraljevića Marka 8, Savamala, 14.03.2015. od 19 časova, otvara se biciklistička kuhinja uz projekciju britanskih filmova: Kako se pravi bicikl (How is a bicycle made) - dizajn i proizvodnja Relaj bicikala, i Equinox – Bicycle, dokumentarni film o proizvodnji i nauci o biciklama od 21 čas.

 

Interatkvini perormans video umetnika Rodriga Guzmana

 

U subotu, 14. marta, od 19 časova u Kraljevića Marka 8 počinje sa radom Beogradska biciklistička kuhinja (Bike kitchen Belgrade) koja okuplja zaljubljenike u bicikle i ljude koji volonterski pomažu beogradskim biciklistima u održavanju i popravljanju svojih dvotočkaša, kao i negovanju kulture „uradi-sam“ (DIY). U biciklističkoj kuhinji može se pogledati oprema za bicikle i proizvode od delova bicikala koje izrađuju Sundri Pop i Urbane MakeStuff.

 

Bike kitchen je otvoren za posetioce radnim danima od 12 do 20 časova, vikendom od 12 do 18 časova ili dok god ima potrebe. Sastanci, prezentacije i projekcije održavaju se sredom od 18 do 20 časova. Seminari, radionice i vožnje su na programu vikendom, uz prethodnu najavu.

 

Od 21 čas interaktivnim performansom predstaviće se meksički umetnik Rodrigo Guzman, učesnik rezidencijalnog programa galerije. Galerija u Kraljevića Marka 8 je izlagački i produkcijski prostor za istraživanje i eksperiment. Okrenuta ka budućnosti, prikazuje lokalne i internacionalne mlade perspektivne umetnike. Ona uključuje sva polja savremenih umetničkih praksi: igra, crtež, nove medije, instalaciju, muziku, slikanje, performans, fotografiju, skulpturu i video. Pored izlagačkog programa tokom 2015.g. galerija će realizovati četiri umetničke rezidencije. Ovaj program je namenjen lokalnim umetnicima u usponu, sa ciljem da stimuliše i podrži stvaranje novih umetničkih dela.

 

Prostorije Urbanog Inkubatora u Savamali postale su mesto za istraživanje novih kulturno-umetničkih praksi, za produkcijski rad i slobodno i kreativno izražavanje pojedinca. U ovim prostorijama treću godinu za redom radi i Gradska Gerila (ex.Goethe-Gerila) okupljajući veliki broj mladih profesionalaca koji kroz aktivističke i kreativne akcije rade na unapređivanju i menjanju urbanih sredina i kulturnog života u gradu.

 

Tokom 2015. godine Gradska Gerila u saradnji sa Urbanim Inkubatorom održaće niz edukativnih i praktičnih radionica u oblasti kreativnih industrija, koje će mladima na početku karijere omogućiti sticanje novih znanja i alata za rad, unapređenje veština, razmenu iskustava, kao i kreativno promišljanje i rad u cilju uspešnije profesionalne orijentacije.

 

Urbani Inkubator je podržan od strane Goethe-Instituta Beograd. Prostor u Kraljevića Marka 8 obezbeđuje Dom Omladine i Grad Beograd.

 

<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..