Otvaranje izložbe plakata FIJUK mreže u Uličnoj galeriji je u petak 27. februara u 20 časova - U Uličnoj galeriji Fijuk predstavlja izabrani deo dvogodišnje produkcije Fijuk zvezda poput Wostoka, Igora Hofbauera, Studiostripa, Bernharde Xilko, Anne Ehrlemark, Mubareća i drugih. Plakati u sito i ofset štampi, kao i originalni radovi koji su kontinuirano nastajali u okviru mreže biće izloženi zajedno sa premijerno za ovu priliku štampanim plakatom Bernharde Xilko.

 

Otvaranje izložbe je istovremeno i prvo javno predstavljanje časopisa Pionir koji će se deliti na licu mesta.

Fijuk mreža - Suočite se sa činjenicom da tajne mreže postoje. Zaverenici vrebaju, udružuju se, deluju. Fijuk je vidljivi deo nevidljive, neprebrojive zajednice koja samu sebe mapira u dozvoljenim obličijima. Mali izdavači, festivali i autori oko Jadranskog mora i šire, susreću se u Fijuk laboratorijama. Ilustratori, tumarala, pesnici, štampari, besposleni, samoproklamovani geniji, studenti umetnosti, sanjari, izdavači, frikovi, zanatlije, beskućnici, vagabundi, provokatori, intelektualci, takoreći - nezavisni, alternativni, nesvrstani. Fijuk sajt predstavlja neke od sinapsi koje ih povezuju, neke od čvorova u prostornom, produkcijskom i autorskom smislu. Fijuk je glava hobotnice. Pipci su vam već oko vrata.
 
Časopis Pionir - Sva značenjska i asocijativna slojevitost pojmova “časopis”, kao i “Pionir”, nisu slučajni. Forma časopisa i format novina sakrivaju duplerice, ilustracije, stripove, poezije, analize i meditacije. Sa druge strane, Pionir – i dobrovoljnost i samostalnost i samoupravljanje, ali i KOSMOS. Tako bestragom izmešani, tako entuzijastično drski, svedoče o silovitosti nužnosti svoga nastanka. Prvi broj časopisa, udruženje Turbo Comix najavljuje kao pokušaj da predstavi male izdavače, nezavisnu strip produkciju i muzičke projekte.

<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..